Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε ο έλεγχος ούτε η λογοδοσία μπορούν να μπουν σε καραντίνα»

Folli Follie ΣΥΡΙΖΑ

Την παρέμβαση  του ελεγκτικού συμβουλίου για να  διαπιστωθεί που πήγαν και με ποιές διαδικασίες τα κονδύλια που έχει δώσει η κυβέρνηση  για  την αντιμετώπιση του κορονοϊού  θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όσα είπε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας.

 «Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί ξανά θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη».

Με αυτή του την τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι συμμερίζεται τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήνει κάλπες με το τέλος της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν  στην οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ως υπεύθυνο για την κακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Είναι πολύ μεγάλος ο κατάλογος, και είναι πολλά τα λεφτά. Γι αυτό και θα ζητήσουμε τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορονοϊού. Διότι ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούν να μπουν σε καραντίνα. Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα την καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν. Οι ευθύνες είναι απόλυτες και γνωστές. Και τα ερωτήματα αμείλικτα, πόσο δε μάλλον όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές. Κανείς δε θα ξεφύγει από αυτές τις ευθύνες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ακόμα ότι «τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο. Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο  ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε στις δύο προτάσεις που έχει καταθέσει στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «εμείς θα θέσουμε σε ψήφιση στη Βουλή, την Τετάρτη, δύο τροπολογίες – ανάσα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Για το Δώρο, με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Και για την παροχή μέσα στο Δεκέμβρη του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είπε: «Μια κυβέρνηση που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του. Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος. Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη. Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δε δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά. Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους. Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κ. Μητσοτάκη να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές. Πραγματικά δεν ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους. Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή η χώρα χρειαζόταν μια πιο σοβαρή κυβέρνηση. Πιο ταπεινή, με ενσυναίσθηση του βάρους της απώλειας της ζωής και της αγωνίας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Μια κυβέρνηση με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και κυρίως μια κυβέρνηση με λιγότερη έπαρση και λιγότερη έγνοια για προπαγάνδα και ψεύτικη επικοινωνία και περισσότερη όρεξη για ουσιαστική δουλειά».

Δείτε την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις