Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας: “Τα κάνατε θάλασσα στο προσφυγικό” – “Χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης…”

Τσίπρας: “Τα κάνατε θάλασσα στο προσφυγικό” – “Χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης…”
Intimenews

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό μετά τις εκλογές άσκησε ο Aλέξης Τσίπρας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το άσυλο που ψηφίζεται στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι “καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέψατε το προσφυγικό σε ζήτημα καταστολής”.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και ότι δημιουργεί δομές χωρίς ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς να έχει προετοιμάσει τις τοπικές κοινωνίες.

“Τα στελέχη σας ακολουθούν ακραία ρητορική και συγκρίνουν την έλευση των προσφύγων με εισβολή”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

“Μετατρέψατε το προσφυγικό σε μεταναστευτικό για να ικανοποιήσετε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας, αλλά αυτό είναι λανθασμένη επιλογή για τον επιπλέον λόγο ότι θα σας πούνε οι Ευρωπαίοι εταίροι” γιατί μας ζητάτε μετεγκατάστασεις αν είναι μετανάστες και γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου. Βρείτε τα με τις χώρες προέλευσής τους”.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ανάρτησε ο κ. Τσίπρας στο facebook:

Ομιλία στη Βουλή επί του Σ/Ν «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις»

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις», εκτός από ιδεοληπτικό, θα αποδειχθεί και απολύτως αναποτελεσματικό, σε σχέση με τους τους στόχους που θέτει. Η ΝΔ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθέτησε μια ακραία ρητορική για το προσφυγικό. Όπως άλλωστε δε δίστασε να κάνει και σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα. Βασικός στόχος της, να καβαλήσει το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού. Σήμερα νομοθετεί περισσότερο για να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο. Τι έκαναν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης από την 7η Ιουλίου;-Διέλυσαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. -Ανέθεσαν το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. -Καθυστέρησαν απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που υπερβαίνει τη χώρα και τις δυνατότητές της. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε όμως ανακουφισμένοι και με τη συνείδησή μας ήσυχη.Ανακουφισμένοι γιατί αποτρέψαμε να γίνει η χώρα ολόκληρη, όταν κλείσανε τα σύνορα, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.Και με τη συνείδηση ήσυχοι γιατί παρά τις δυσκολίες, παρά τις παραλήψεις, κινηθήκαμε εντός της διεθνούς νομιμότητας. Και κάναμε και βήματα μπροστά.

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 31. Oktober 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης…”

“Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα”, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. “Εξακολουθείτε να ακροβατείτε ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα και της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης. Λέτε ότι θα κάνετε μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Αλήθεια; Πώς θα το κάνετε;

Μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόνο 1.800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αλλά πέραν αυτών υπήρξαν άλλες 17.500 εθελοντικές επιστροφές και 10.000 επανενώσεις οικογενειών και έγιναν και 22.000 μετεγκαταστάσεις. Άρα συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν.

Θα κάνετε εσείς 50.000 επιστροφές στην Τουρκία; Ή δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται ή κοροϊδεύετε…”, ανέφερε.

Για τις αποτροπές στη θάλασσα είπε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι νομικά αλλά και τεχνικά αδύνατα που “θα επιφέρουν δύσκολες καταστάσεις”.

“Μετατρέπετε το θέμα σε ελληνοτουρκικό”!

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το θέμα “από διεθνές και ευρωπαϊκό σε εθνικό ή το χειρότερο σε ελληνοτουρκικό”.

“Έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού τής προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων… Εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός πήγα τρεις φορές στην Τουρκία”.

Τσίπρας: Τί κάνετε για τις επεκτατικές κραυγές Ερντογάν;

Ούτε μια στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας. Εσείς τώρα τι κάνετε;

Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας. Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κάνουν εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πού είστε εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι με τα εθνικά μας θέματα;

Που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό…

Πού κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς; Όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, εσείς κραυγάζετε την αδυναμία σας.

Την αδυναμία σας να απαιτήσετε την εφαρμογή του κεκτημένου που σας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας”, ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Click4more: Μητσοτάκης: “Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ”! video

Αναφέρθηκε ακόμη στις “απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου για κακομεταχείρηση των προσφύγων” για να προσθέσει:

“… Δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε, όχι γιατί είναι αληθή αυτά που λέει – απολύτως ψευδή και απαράδεκτα είναι. Αλλά γιατί τα περισσότερα από αυτά που ψευδώς μας κατηγορεί, οι μισοί βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της ΝΔ τα έχετε προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες:

“Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή. Να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα. Και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα αν χρειαστεί. Να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται”. Αυτά ΄λέγαν και αυτά λένε ακόμη βουλευτές και πολιτευτές σας”.

Αντίκειται στο διεθνές δίκαιο το νομοσχέδιο

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση της Γενεύης, τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

“Καλούμε τη ΝΔ και την κυβέρνησή της να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων.

Είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών, ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και οι γιατροί αναγκάζονται να παραβούν το νόμο της ΝΔ για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και καθαρή τη συνείδησή τους. Είμαστε μάρτυρες προσφυγόπουλων που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό”, είπε.

Συνεχίζοντας την κριτική στο νομοσχέδιο ανέφερε:

“Θέλετε να κάνετε δύσκολη τη ζωή στους αιτούντες άσυλο. Τους βάζετε ένα σωρό διαδικαστικά εμπόδια. Μετατρέπετε την κράτησή τους από έσχατο μέτρο σε κανόνα, την πάτε στους 18 μήνες, δίνετε τη δυνατότητα ακόμα και για 36μηνη κράτηση.

Μα έτσι σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα;

Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα… Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο” σημείωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις