Πολιτική

Τσίπρας: Θέμα ωρών η λύση για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως – Τα μέτρα για την παράνομη μετανάστευση

Λύσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική, δρομολογεί η κυβέρνηση, ιδίως όμως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίον του 'Αρεως.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι είναι θέμα αν όχι ωρών, λίγων ημερών, η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μεταφορά τους.

Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στο Πεδίον του ‘Αρεως ως «κρίσιμη» για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση δράση. Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή υγιεινής – το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί – και το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε σκοπό, την προσπάθεια άμεσης επίλυσης».

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, εκεί κατέλυσαν Αφγανοί πρόσφυγες – προερχόμενοι κυρίως από τη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ και κάποιοι που έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι «λιγότερο πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει ο χώρος, τον δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών. Εξήγησε ότι συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος. Όλα αυτά – όπως δήλωσε – γίνονται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής προς την κατεύθυνση των άμεσων αναγκών του, για μικρό διάστημα, διαβιούντος πληθυσμού.
 
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως για λόγους έλλειψης κονδυλίων δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δημιουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, είπε, ωστόσο, πως δρομολογούμε λύσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αλλαγών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό.

Τα μέτρα

Σε επίπεδο γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγιναν πολλά, «αλλά» διευκρίνισε «όταν έχεις αυτές τις ροές, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση την οποία θυμούνται, μόνο όταν δανείζουν και μάλιστα με όρους δυσμενέστατους».

 Ειδικότερα ενημέρωσε ότι:
 
– Ήδη εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά ενώ θέσαμε σε λειτουργία Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Λέσβο.

– Λειτουργήσαμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δημιουργούμε δρομολογούμε την δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.
 
– Προχωρούμε στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφύγων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
 
– Προχωρούμε στη δημιουργία νέων ανοιχτών δομών υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων ιδίως για την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας και βεβαίως κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα των υποδομών.
 
– Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία μιας νέας δομής ασυνόδευτων ανήλικων στην Αθήνα, ενώ θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δομές σε πόλεις της επαρχίας
 
– Παράλληλα σχεδιάζουμε τη λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν με την εγκριθείσα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 27
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης
Δωρεά 160 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ – Μητσοτάκης: «Τέλος στην ιστορική ανορθογραφία των καταλήψεων»
Χρηματοδοτείται η ανακαίνιση πανεπιστημιακών υποδομών και φοιτητικών εστιών - «Ανατέλλει μια καινούργια μέρα για τα δημόσια πανεπιστήμια», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης, Σύσκεψη στο Μαξίμου