Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τσιρώνης: Να γίνει νόμιμη και η φαρμακευτική χρήση της ηρωίνης

Τσιρώνης ηρωίνη κάνναβη φαρμακευτική χρήση

Μια δήλωση που θα συζητηθεί, μετά από εκείνη για τις… γλάστρες με κάνναβη, έκανε ο Γιάννης Τσιρώνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης λέει “ναι” στο να γίνει νόμιμη και η φαρμακευτική χρήση για την ηρωίνη.

Μετά τη δήλωση για το… παράβολο αν κάποιος θέλει να έχει γλάστρες με κάνναβη στο μπαλκόνι του, ο Γιάννης Τσιρώνης “ξαναχτυπά”. Αυτή τη φορά με δήλωση σχετικά με την ηρωίνη και τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής της χρήσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, κάνει ξανά τον παραλληλισμό με της απαγόρευσης των ναρκωτικών με την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ. Τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής χρήσης της ηρωίνης, όπως γίνεται με τη μορφίνη. Και καταθέτει την προσωπική του άποψη, όπως διευκρινίζει, για την απαγόρευση των ναρκωτικών.

Όσον αφορά στη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης, ο κ. Τσιρώνης λέει ότι οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται από το νομοσχέδιο του υπουργείος Υγείας. Το οποίο εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει έρθει προς ψήφιση.

Σημειώνει δε ότι «πάρα πολλές φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, γιατί το κλίμα ευνοεί πολύ την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού».

Η ηρωίνη

«Πιστεύω ότι όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και πάντα με αυστηρό έλεγχο της πολιτείας, όπως συμβαίνει με την μορφίνη. Η ηρωίνη λοιπόν, θα έπρεπε κανονικά να δίνεται με φαρμακευτική αγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει αυτό το παράνομο κύκλωμα. Αν αυτός ο οποίος την έχει ανάγκη, ως χρήστης, την βρίσκει νομίμως, δεν θα την πουλάει έξω από τα σχολεία. Η τιμή της, άλλωστε, είναι πολύ χαμηλή – πρόκειται για ένα παλιό, αν και επικίνδυνο και τοξικό, φάρμακο, το οποίο προκαλεί εθισμό. Ξεκαθαρίζω, βέβαια, ότι δεν μιλάω για νομιμοποίηση του τύπου “μπορώ να τη βρω στο περίπτερο”, αλλά για νομιμοποίηση με ιατρική συνταγή, μόνο εντός των νοσοκομείων. Ανάλογα με την ουσία, μπορούμε να μιλάμε για ιδιοπαραγωγή, για ειδική σφραγίδα, για κέντρα όπως αυτά στη Σουηδία. Είναι όμως μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής».

Τα ναρκωτικά

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν προσφέρει τίποτα στον περιορισμό της χρήσης, ειδικά από τους νέους. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι απαράδεκτο οι ουσίες να απαγορεύονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται όπλο στα χέρια των λαθρεμπόρων. Όσοι στηρίζουν, εδώ και 60 χρόνια, την απαγόρευση, ας μου εξηγήσουν τις εικόνες στο Μενίδι, στην Ομόνοια, στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν τα βλέπουν; Ας κάνουν τον απολογισμό τους. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ με την ποταπαγόρευση του Μεσοοπολέμου. Το αλκοόλ είναι από τις πιο τοξικές και εξαρτησιογόνες ουσίες. Αν αύριο το απαγορεύσουμε, θα γλιτώσουμε από αυτό ή τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα; Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους κινδύνους της νομιμοποίησης χωρίς να αναφερόμαστε στους κινδύνους της απαγόρευσης».

Η κάνναβη

«Κάποιες ποικιλίες κάνναβης έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες –όχι ψυχεδελικές, πρόκειται για ευφραντική ουσία. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες που έχουν μόνο φαρμακευτικές. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν συζητάει αυτή τη στιγμή τη νομιμοποίησή της. Μιλάμε για νόμιμα φάρμακα, που επιτέλους θα έρθουν στην Ελλάδα και δεν θα χρειάζεται να έχουμε γνωστό στο Λονδίνο που θα φέρνει φάρμακα στον καρκινοπαθή συγγενή μας. Οι καλλιέργειες θα είναι υπό αυστηρότατο έλεγχο. (…) Το άλλο κομμάτι περί νομιμοποίησης είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο την κάνναβη και δεν σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση. Χρειάζεται, ωστόσο, συνδυασμός πολλών υπουργείων και αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στα σκαριά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις