Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τσοβόλας: Η Γλυκερία και ο Νικολόπουλος μου έφερναν φαγητό στο ΠΑΣΟΚ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, άλλοτε υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και μετέπειτα επικεφαλής του ΔΗΚΚΙ, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, μιλά για τη ζωή του, άγνωστες ιστορίες, το περίφημο “Τσοβόλα δωσ’ τα όλα” αλλά και τους δύο γνωστούς καλλιτέχνες που του έφερναν φαγητό στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την περίοδο του ειδικού δικαστηρίου.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά” αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επανεμφάνισής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, τονίζοντας πως “έχει καταντήσει εκτέλεση ή διαχείριση εντολών ξένων δυνάμεων και εγώ δεν μπόρεσα ποτέ τέτοια πολιτική να εφαρμόσω, γιατί, όταν δεν είσαι ελεύθερος -με βάση την ιδεολογία σου, τις πολιτικές που πιστεύεις- να αποφασίζεις, χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις εντολές είτε από ντόπιο είτε από ξένο διαπλεκόμενο παράγοντα, δεν αξίζει η πολιτική. Δεν αξίζει γιατί δεν είσαι πολιτικός, είσαι απλώς υπάλληλος που εκτελείς εντολές, και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου”.

Μιλά για την περιπέτεια της υγείας του και την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, που αναγκάστηκε να κάνει: “Χειρουργήθηκα σε δημόσιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Μπήκε μέσα και ο γιος μου, που ήταν φοιτητής Ιατρικής και από εκεί έγινε και καρδιολόγος. Μου έκανε τότε εγχείρηση ο μακαρίτης ο Σπύρου, που ήταν και φίλος μου, και ήταν τόσο καλή η επέμβαση, ώστε όταν πήγα μετά να με εξετάσουν στο εξάμηνο μού είπαν οι γιατροί: “Δεν φαίνεται καθόλου ότι έκανες επέμβαση”. Δουλεύω και τώρα όπως όταν ήμουν 30 ετών και περισσότερο ακόμα. Δεν νιώθω κάτι, γι’ αυτό και δουλεύω έντονα”.

Στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, απαντά “Τίποτα από όλα αυτά, γιατί δεν έχουν αυτοτέλεια στην πολιτική τους. Δυστυχώς, για να διατηρούνται στην εξουσία ή για να ανέλθουν στην εξουσία, έχουν κάνει τις εξαρτήσεις τους μέσα και έξω από την Ελλάδα και είναι όμηροι αυτών των εξαρτήσεων. Γι’ αυτό δεν μπορούν να δώσουν λύση στα καυτά προβλήματα που έχουν σήμερα η χώρα και ο λαός”.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, αποκαλύπτει παράλληλα, πως έμεινε στην ιστορία η φράση “Τσοβόλα δωσ’ τα όλα”: “Κατ’ αρχήν, αυτό το είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά. Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι”.

Όσο για το ποια ήταν η σχέση του Δημήτρη Τσοβόλα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ο ίδιος, εξηγεί: “Εγώ δεν ήμουν ποτέ σε ομάδες. Απλώς συνεργαζόμουν στα κυβερνητικά όργανα. Με εκτιμούσε και τον εκτιμούσα. Ηταν ένας ηγέτης σοβαρός και αξιόλογος. Ηταν προσιτός σε όλους και ενέπνεε εμπιστοσύνη. Ηταν απώλεια για την Ελλάδα η αρρώστια του Παπανδρέου. Οταν η σκανδαλολογία ήταν στο φουλ, μου είπε κάποια μέρα: «Δημήτρη, είμαι μόνος μου». Του είπα: «Πρόεδρε, εγώ γι’ αυτό ήρθα τώρα, που όποιος έρθει καίγεται. Αυτοί που τους είχες εδώ συνέχεια σε εγκατέλειψαν».

Εκείνη την ημέρα, μου έδωσε μια επιστολή που είχε λάβει από κάποιον που ήταν πολύ κοντά του και του έλεγε να βάλει ηγεσία από τρία μέλη, άρα να καταργηθεί. Οταν έφυγα εκείνο το βράδυ, του είπα: «Πρόεδρε, εγώ θα δώσω τη μάχη, αλλά είμαι βέβαιος ότι εσείς, αν η μάχη πετύχει, θα ξαναπάρετε πάλι αυτούς που μου είπατε ότι σας εγκατέλειψαν». Πράγματι, έδωσα τη μάχη, αποκάλυψα τη σκευωρία στο δικαστήριο και πήραμε στη συνέχεια τις αναπληρωματικές εκλογές στην Αθήνα. Το βράδυ των εκλογών, αυτοί που τον είχαν εγκαταλείψει πήγαν να ακούσουν τα αποτελέσματα στο Καστρί. Εγώ ήμουν στην Αχαρνών, στο σπίτι μου στα Κάτω Πατήσια, μόνος μου με τη γυναίκα μου. Μετά από λίγους μήνες, με κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Παπανδρέου και του είπα: «Πρόεδρε, σας θυμίζω κάτι που σας είχα πει τότε. Οτι θα ξαναπάρετε αυτούς. Βλέπω ότι τους πήρατε. Αλλά δεν θα ξαναϋπάρξει Τσοβόλας να παλεύει στο δικαστήριο για την αθωότητα του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι να μη συμβούν τα ίδια”. 

Κατά την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, έπειτα από το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Δημήτρης Τσοβόλας, αποκαλύπτει πως είχε τη βοήθεια δύο γνωστών καλλιτεχνών. “Η Γλυκερία όταν είχα την ταλαιπωρία με το Ειδικό Δικαστήριο και κλείστηκα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Χρήστο Νικολόπουλο έρχονταν κάθε βράδυ «αθόρυβα» και μου έφερναν φαγητό και σε μένα και στη γυναίκα μου. Και σε συνεστιάσεις μου που ερχόταν η Γλυκερία δεν μου έπαιρνε αμοιβή”.

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε