Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τζανακόπουλος για 12 μίλια: Η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί την εθνική της κυριαρχία

Τζανακόπουλος για 12 μίλια: Η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί την εθνική της κυριαρχία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με κανέναν για να ασκήσει δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε πως δεν υπάρχει κάτι που να κρύβεται πίσω από την απόφαση η επέκταση να γίνει σταδιακά με νόμο. “Συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στη σύσκεψη του ΥΠΕΞ. Διερευνήθηκαν οι διάφορες δυνατότητες για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πράξη από τη μεριά της ελληνικής Πολιτείας και θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο να κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική της χώρας, “η ουσία είναι ότι επιλέγουμε τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, πράγμα το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΞ. Τώρα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, το αν αυτό θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα ή με νόμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση ακριβώς αυτή την ουσία, αυτό τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξετάζεται και η δυνατότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία άγνοια επί του διεθνούς δικαίου λέγοντας πως “η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, διότι με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα στον οποιονδήποτε θέλει να διαπραγματευτεί ή επιδιώκει να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις