Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τζανακόπουλος για τους Ρώσους διπλωμάτες: Δεν θα ανεχτούμε ασεβείς συμπεριφορές προς το ελληνικό κράτος

Τζανακόπουλος για τους Ρώσους διπλωμάτες: Δεν θα ανεχτούμε ασεβείς συμπεριφορές προς το ελληνικό κράτος

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Χαρακτήρισε λεπτές και ευαίσθητες χαρακτήρισε τις υποθέσεις αυτές δηλώνοντας το εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον RealFm είπε: «Στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται».

Ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας «από τη δική μας μεριά δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».

Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας για το ζήτημα των δυο Ρώσων διπλωματών τόνισε: «Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν».

Υπογράμμισε ωστόσο πως η απέλαση των δυο διπλωματών δεν σημαίνει πως η Ελλάδα αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα τόσο στις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της ΕΕ για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Σεργκέι Λαβρόφ πως πίσω από τις απελάσεις κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε λάθος την εκτίμηση του Ρώσου ΥΠΕΞ και τόνισε: «Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας – τέλεια και παύλα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις