Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Θα προχωρήσει γρήγορα η επένδυση στο Ελληνικό – Στα 760 εκατ. ο φετινός “μποναμάς”

Τζανακόπουλος: Θα προχωρήσει γρήγορα η επένδυση στο Ελληνικό  – Στα 760 εκατ. ο φετινός “μποναμάς”

Την πεποίθησή του ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει πολύ γρήγορα εξέφρασε ο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο φετινός χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” θα κοστίσει περίπου 760 εκατ. ευρώ.

«Οι διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό θα κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ανέφερε επίσης πως τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την επένδυση του Ελληνικού είναι ότι θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα τόσο με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του έργου, όσο και οι εφαρμοστικές του σχεδίου υπουργικές αποφάσεις έτσι ώστε, όπως ανέφερε, «να πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για την μεταβίβαση των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στον επενδυτή και να προχωρήσει η διαδικασία της υλοποίησης των έργων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση υπαναχώρησης από την πλευρά του επενδυτή, σημειώνοντας ότι στη σύμβαση προβλέπονται πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν μια υπαναχώρηση του επενδυτή και ένας εξ αυτών είναι να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει, όπως είπε, και ο δεύτερος να υπάρξει περιορισμός δόμησης άνω του 30% της δομήσιμης επιφάνειας.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η επενδυτική προσπάθεια θα συνεχιστεί στη βάση όσων έχουν υπογραφεί και ψηφιστεί”» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως είναι μια μορφή κοινωνικού επιδόματος που θα επαναλαμβάνεται σε κάθε προϋπολογισμό.

Στα 760 ευρώ ο φετινός “μποναμάς”

Στον προϋπολογισμό του 2017 θα υπάρξει η πρόβλεψη για την παροχή πιστώσεων ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε ότι σε ότι αφορά το υπερπλεόνασμα, δηλαδή το ποσόν κατά το οποίο υπερβαίνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπάρξει η δυνατότητα εφάπαξ παροχών, που όμως όπως θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν υπάρξει εικόνα της πορείας τής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Ανέφερε επίσης ότι θα διατεθεί το ποσόν των 320 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

Είπε ακόμη πως η συνεισφορά του Δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα γίνει με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για την αλλαγή φύλου

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου είπε πως το πρόβλημα το έχει η ΝΔ η οποία καλείται να συμβιβάσει μια ακροδεξιά πτέρυγα με μια φιλελεύθερη και δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ψήφου στο θέμα της ταυτότητας φύλου και το αν κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν σημείωσε πως «δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης. Όποιος το θέτει δεν έχει κάνει τα απαραίτητα μαθήματα πάνω στο Σύνταγμα. Όσον αφορά το ζήτημα διαφορετικής ψήφου σε κάποια άρθρα, το θέμα είναι αν επί της αρχής τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο στηρίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε.

“Θλιβερές εικόνες στην Καταλονία”

Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Καταλονίας απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση τα βλέπει από τη σκοπιά μιας χώρας μέλους της ΕΕ, και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων.

«Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε είναι εξαιρετικά θλιβερές, και θα μπορούσε κανείς να πει ότι ενισχύουν αποσχιστικά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε.

Οι αλυτρωτισμοί δεν είναι αποδεκτοί στα Βαλκάνια

Για τους σχεδιασμούς Αλβανίας και Κοσσόβου, τόνισε πως οι αλυτρωτισμοί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί στα Βαλκάνια και πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους η αρχή της μη αλλαγής των συνόρων.

“Εκλογές το 2019”

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ντάισελμπλουμ σε σχέση με τις εκλογές το 2019, και την αντίδραση στελεχών της ΝΔ και του προέδρου της που έκαναν λόγο για παρεμβάσεις στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η άποψη του κ. Ντάισελμπλουμ είναι σεβαστή», ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και τα στελέχη της ΝΔ δεν είχαν φανεί να ενοχλούνται όταν υπήρξαν πραγματικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ευρωπαίους αξιωματικούς τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ότι αυτός που αποφασίζει είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την πορεία για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και να πάει σε εκλογές με τη λήξη της τετραετίας, ακριβώς όπως προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, και τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόλαντ Τραμπ τόνισε ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δυο χωρών, και προσέθεσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν η ασφάλεια, η οικονομία και η ενέργεια, και ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις