Πολιτική

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Τετ α τετ με τη Λαγκάρντ – Η ΕΚΤ να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω της πανδημίας, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ στο ΕΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Παρούσα ήταν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο Έλληνας πολιτικός είχε σύντομη συνομιλία.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι στην πρωτοφανή κρίση του νέου κορονοϊού, η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε με «γρήγορες και δραστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έδωσαν την απαραίτητη ρευστότητα στα κράτη-μέλη για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους και τις θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «η ΕΚΤ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, προκειμένου να μην αποτελεί μόνο ένα εργαλείο σταθεροποίησης του πληθωρισμού και μείωσης των οικονομικών κραδασμών, αλλά να σταθεί αρωγός στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Τι είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Στην εισήγησή του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, δεν έχει ποτέ κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρωτοφανή κρίση σε υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η οποία επηρεάζει συμμετρικά όλες τις εθνικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Η πανδημία και η ολιστική επίδρασή της σε όλους τους τομείς της οικονομίας ανάγκασε τα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους, κάνοντας τους προϋπολογισμούς τους πιο δυναμικούς αλλά και τελικά να συμφωνήσουν στο ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι την επόμενη μέρα η Ευρώπη θα μπορεί να επιχειρεί, να καινοτομεί και να αναπτύσσεται.

Σε αυτή, λοιπόν, την πρωτοφανή κρίση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε δεόντως με γρήγορες και δραστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες και χαιρετίσαμε, κ. Λαγκάρντ, και οι οποίες έδωσαν την απαραίτητη ρευστότητα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους και ιδιαίτερα τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους και τις θέσεις εργασίας.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με πολυάριθμες προκλήσεις. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η πράσινη ανάπτυξη και οι βεβαρημένοι κρατικοί προϋπολογισμοί καλούν τώρα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, προκειμένου να μην αποτελεί μόνο ένα εργαλείο σταθεροποίησης του πληθωρισμού και μείωσης των οικονομικών κραδασμών, αλλά να σταθεί στο πλευρό των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την επιτυχή μετάβασή τους στη νέα αυτή εποχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσίπρας από την Κρήτη: «Αντίπαλός μου είναι ο Μητσοτάκης» – Άνοιγμα συνεργασίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις
Στην ανάγκη προγραμματικής συνεννόησης με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΛ.ΑΣ. - Στο επίκεντρο της περιοδείας, οι πλημμυρικές ζημιές, ο ΒΟΑΚ και οι υποδομές του νησιού
Τσίπρας, ΕΛΑΣ, Κρήτη
5
Νέο κόμμα στα σκαριά από Αυγερινό και πρώην στελέχη της Καρυστιανού – Ζητούν την απομάκρυνση Γκιλφόιλ
Κοινή παρέμβαση 37 προσώπων που είχαν συνδεθεί με την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» - Ζητούν διπλωματική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, ακόμη και κήρυξη της Αμερικανίδας πρέσβειρας ως persona non grata
Θανάσης Αυγερινός και Κατερίνα Μουτσάτσου
Νίκος Ανδρουλάκης: Έρχεται πρόταση νόμου για τη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και τη στήριξη των μικρομεσαίων
Σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για ισχυρή ανάπτυξη, όταν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Τζέι Ντι Βανς: Στην Αθήνα τον Φεβρουάριο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για το πρώτο Breitbart Europe Summit
Ο στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος της συνόδου - Στην ελληνική πρωτεύουσα Αμερικανοί γερουσιαστές, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου και επιχειρηματικά στελέχη
Τζέι Ντι Βανς, ΗΠΑ