Βαριά η φορολογική πρόταση στο κουαρτέτο – 50% ο ανώτατος συντελεστής – Ερώτημα η έκτακτη εισφορά – Μπάχαλο στις συντάξεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΑΡΧΕΙΟ

– Η ελληνική κυβέρνηση είχε ως πρόταση ακόμα μεγαλύτερη συντελεστή φορολόγησης από το 50%
– Στόχος της κυβέρνησης στα κόκκινα δάνεια είναι η οριζόντια εξίσωση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία
– Ο Γ. Σταθάκης συζήτησε με το κουαρτέτο μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια
– Κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει πως το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση συντάξεων
– Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θεωρείται πλέον σίγουρο πως θα υπάρξει μαχαίρι στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Την πρότασή του για τις αλλαγές στη φορολογία, παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στην πρόταση περιλαμβάνονται οι νέες προτεινόμενες κλίμακες και οι συντελεστές τους, με ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50%, αν και, όπως διευκρινίστηκε, υπήρχαν εισηγήσεις και για υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος είναι τώρα 42% και όπως αποκαλύφθηκε κυβερνητικά στελέχη ήθελαν και ακόμα μεγαλύτερο συντελεστή, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από τους Θεσμούς.

Από το σύνολο των αλλαγών προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εάν οι ελληνικές προτάσεις έχουν σκοπό την αύξηση των εσόδων κατά 290 εκατ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά “τουλάχιστον τόσα”.

Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για το φορολογικό των αγροτών, καθώς δεν υπήρξε σαφής απάντηση στο εάν θα υπάρξουν αλλαγές και στη φορολογία των αγροτών.

Παρόμοιο τοπίο έχει να κάνει και με την έκτακτη εισφορά και την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές το καλοκαίρι. Σε περίπτωση πάντως, που δεν ισχύει αυτόματα ο ανώτατο συντελεστής 50% που προτείνει η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει και μέχρι 58%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν στα εισοδήματα από ενοικια και μάλιστα η αύξηση των συντελεστών θα αφορά και τα εισοδήματα του 2015.

Καμία πληροφορία προς το παρόν δεν υπάρχει και για τις κλίμακες στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και εάν θα υπάρξει και εκεί μία ενιαία φορολογική κλίμακα.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια. Η σημερινή συνάντηση είχε θέμα την παράταση της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου 2016.

Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα στο κομμάτι του ασφαλιστικού επικρατεί χάος. Κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση των θεσμών με τους Θεσμούς ανέφερε πως δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων, αλλά παραδέχθηκε πως η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη μείωση 15% των συντάξεων είναι συνεχείς και μάλιστα θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως στο τέλος της διαπραγμάτευσης οι επικουρικές συντάξεις θα είναι εκείνες που δεν θα το γλιτώσουν το “μαχαίρι” για ποσά άνω των 170 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε η Ελλάδα – Διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα

Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε η Ελλάδα – Διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα

Μετά το μπαράζ διπλωματικών κινήσεων της Δευτέρας, η Ελλάδα επανέρχεται με το Νίκο Δένδια να ζητεί από τον Επίτροπο Διεύρυνσης την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.
Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής»

Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τα όσα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ασφαλιστικές εταιρίες. «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές ... Διαβάστε περισσότερα
Νέος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει από σήμερα ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σύμβουλος πρεσβείας Α΄, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας για κορονοϊό: Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη!

Πέτσας για κορονοϊό: Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη!

Με την Τουρκία και όλες τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Επανέλαβε, για τον ... Διαβάστε περισσότερα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα παρακάλια η εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα παρακάλια η εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές

Επόμενη πράξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πρόταση της εισαγγελέως για τις αναστολές. Ότι κατέβασε ο νους τους ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι για να γλιτώσουν τη φυλακή. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.
ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

Με ένα  άρθρο και μια δήλωση, δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Καρτερός και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, επανέφεραν  το ... Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε