Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Δεν θα κάνω ένσταση για τις ψήφους – “Όχι” σε συνεργασία με Λαφαζάνη [pics]

Βαρουφάκης: Δεν θα κάνω ένσταση για τις ψήφους – “Όχι” σε συνεργασία με Λαφαζάνη [pics]

Την πρόθεσή του να μην ζητήσει επανακαταμέτρηση ψήφων των Ευρωεκλογών εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, τόνισε πως δεν θα κάνει ένσταση προκειμένου να ξανακαταμετρηθούν οι ψήφοι.

Υπενθυμίζεται πως ενώ αρχικά φαινόταν το “ΜέΡα 25” να ξεπερνά το “φράγμα” του 3% και να εκλέγει Ευρωβουλευτή, τελικά το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 2,99% και η έδρα πηγαίνει στην ΝΔ.

Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης αφού υπογράμμισε ότι « το ΜέΡΑ25 αποτελεί την ανερχόμενη προοδευτική δύναμη που καλείται να σηκώσει την ευθύνη της πραγματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο αφήγημα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ» ανέφερε ότι στις επόμενες εκλογές «χαμένη πραγματικά ψήφος είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ» όπως και ότι «η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας»

Ανέφερε ότι το δικό μας κάλεσμα δεν είναι για «συστράτευση» γιατί αυτός είναι πολεμικός αλληγορικός όρος, αλλά για «συμπόρευση» και αυτό «το κάλεσμά μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ή συμφωνίες διανομής θέσεων».

“Όχι” σε συνεργασία με τον Λαφαζάνη

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν θα επιχειρήσει συνεργασία με την ΛΑΕ του Πάνου Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, είπε πως σε ότι αφορά την ΛΑΕ υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, καθώς εκείνη μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΕΥΡΩ, ενώ “εμείς είμαστε ευρωπαίοι διεθνιστές”.

Επίσης αντιτάχθηκε με την λογική της σεισάχθειας αλλά και στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» λέγοντας πως η Μέρα 25 έχει άλλες προγραμματικές προτάσεις.

Απευθύνθηκε ευρύτερα σε όσους “είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΟΧΙ, για την μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοποροικία του 4ου Μνημονίου που φέρνει την Ερημοποίηση, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ” .Σε αυτούς που δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς . Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΝΑΙ σε υπεύθυνο, προγραμματικό λόγο που ενώνει τους Έλληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων.

Σε εκείνους που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο ακόμα και σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και, δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Λεττονία και, γενικότερα, η Αν. Ευρώπη”.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών αλλά με ένα άλλο σύστημα. Κάλεσε κάθε έναν που δεν ενδιαφέρονται για αξιώματα αλλά είναι βαθιά πολιτικοποιημένος και κομματικά ανένταχτος, σε όσους νοιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες.

“Δεν θα κάνω ένσταση για τις ψήφους”

Σχετικά με το αποτέλεσμα και την μη εκλογή τελικά ευρωβουλευτή, παρά τα αρχικά αποτελέσματα, ανέφερε πως δεν θα κάνει ένσταση ούτε θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων της ευρωκάλπης, γιατί όπως τόνισε η Μέρα 25 δεν κοιτάζει πίσω αλλά μπροστά.

Άφησε ωστόσο υπονοούμενα για «μαγείρεμα» του αποτελέσματος που όταν του ζητήθηκαν όμως να πει, τι εννοεί το “απάλυνε” μιλώντας για τις καθυστερήσεις που παρουσίασε το σύστημα.

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών τάχθηκε υπέρ, σημειώνοντας ότι ο επικίνδυνος εχθρός δεν είναι τα Σκόπια αλλά η δυνατότητες να δημιουργηθεί η «μεγάλη Αλβανία» από αποσπάσεις και συνενώσεις.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο μοντέλο που εισηγείται για τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι όπως το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί να αναδιαρθρωθεί έτι και το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα θα πρέπει να κουρευτεί και να αναδιαρθρωθεί .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις