Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Θα είμαι ξανά υποψήφιος στις εκλογές

Βαρουφάκης εκλογές υποψήφιος

Χείμαρρος για μια φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και τι δεν είπε: Ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ότι το DiEM θα γίνει… ελληνικό, ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφαίμαξη και αν είχε γίνει Grexit, θα ήμασταν καλύτερα.

Έστω και με… βαριά καρδιά, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ πολλών άλλων, σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής (01.12.2017) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε όσα έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015, χαρακτήρισε “κούφια απειλή” το Grexit, με το οποίο ποτέ δεν συμφωνούσε αλλά αν είχε γίνει θα ήμασταν… καλύτερα και δεν παρέλειψε να “καρφώσει” ξανά τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει ελληνική κρίση αλλά «ελληνική αναξιοπρέπεια, κατάντια, καθίζηση, δυστυχία, ανθρωπιστική κρίση». «Η κρίση είναι μια και είναι ευρωπαϊκή» είπε.

Υποψήφιος στις εκλογές

Θα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Ιδού το… μεγάλο ερώτημα, ιδού και η απάντηση. Θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Αρχικά, θέλησε να… αποφύγει την απάντηση και είπε ότι ο σχεδιασμός του κινήματος του (DiEM 25) είναι να “κατέβει” στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

«Θα έχουμε ένα ψηφοδέλτιο, μια κομματική λίστα. Θα αποτελείται από υποψήφιους ευρωβουλευτές στην Πολωνία, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία», τόνισε.

Αποκάλυψε όμως ότι τον Φεβρουάριο θα γίνει το συνέδριο του κόμματος στην Ελλάδα, με ελληνικό όνομα (σ.σ. που δεν έχει βγει ακόμα, οι όποιες προτάσεις δεκτές) και του οποίου θα ηγηθεί ο ίδιος.

Ο οξυδερκής Αλέξης Τσίπρας που… δεν κυβερνά

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ό,τι μπορώ να του πω. Τον θεωρώ ιδιαίτερα οξυδερκή άνθρωπο. Δεν θα τον χαρακτηρίσω (σ.σ. στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός είναι αριστερός). Ξέρω πολύ καλά ότι ο Αλέξης γνωρίζει αυτά που λέω», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αλλά συνέχισε “καρφώνοντας” ξανά τον πρωθυπουργό: «Έχει απόλυτη ανάγκη, δεδομένου ότι έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη πολιτική, να λέει ένα συγκεκριμένο αφήγημα στον εαυτό του. Το οποίο ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Αν αποδέχεται τους όρους του μνημονίου, δεν κυβερνά. Τελείωσε».

Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών «η πολιτική της κυβέρνησης είναι “μη-πολιτική”». Όπως είπε, από την ώρα που υπογράψαμε το Μνημόνιο κάνουμε ό,τι λένε τα e-mails που έρχονται από το EuroWorking Group.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τα στελέχη του EWG ανθρώπους που «δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους».

«Από τον Μάιο του 2010 εκχωρήσαμε την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία στο EuroWorking Group, σε ένα σκιώδες συμβούλιο το οποίο δεν το ξέρει ούτε η μάνα του. Αυτοί ασκούν στην πολιτική της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι «δεν θα βγούμε από το μνημόνιο σε καμία περίπτωση».

«Κούφια απειλή το Grexit»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για την απειλή να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, το 2015. Τη χαρακτήρισε «κούφια απειλή» αλλά πρόσθεσε πως αν και ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ του Grexit, αν είχε γίνει, σήμερα θα ήμασταν καλύτερα…

«Ακόμα και να μας πέταγαν έξω, θα ήμασταν καλύτερα από τη συνεχή σκοτοδίνη των Ευρωπαίων. Εγώ ήμουν πάντα εναντίον του Grexit. Ποτέ δεν ήμουν θιασώτης της δραχμής, αντίθετα με άλλους.

Το πλήγμα του Grexit δεν το υποτίμησα ποτέ. Αλλά θα διαρκούσε 12-18 μήνες και σήμερα θα είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 7% και 8% και 9%. Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι χειρότερο από το Grexit», τόνισε.

Το κοινωνικό μέρισμα… αφαίμαξης

Ο πρώην υπουργός σχολίασε, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και το κοινωνικό μέρισμα. Μάλλον το ότι επέλεξε ως παράδειγμα την… αφαίμαξη, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Και εδώ “κάρφωσε” τους πρώην… “συντρόφους” του. Υποστήριξε πως όταν ήταν στην κυβέρνηση, όλοι συμφωνούσαν («πίσω από τις κάμερες» ανέφερε χαρακτηριστικά) πως το 3,5% στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι καταστροφικό για τον ιδιωτικό τομέα και τη χώρα, ότι ουσιαστικά οδηγεί στη συνεχή ύφεση, όπως και συμβαίνει.

«Και τι κάνουν; Το ξεπέρασαν. Είναι σαν να λες “θα σου κάνω αφαίμαξη, αλλά την ώρα που στην έκανα, τελικά μου προέκυψε μεγαλύτερη από ό,τι είχα σχεδιάσει. Ότι σου πήρα περισσότερο αίμα από αυτό που θα σε σκότωνε. Ε, και τώρα, λίγο από αυτό θα στο επιστρέψω“».

Ο Μητσοτάκης Τσίπρας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες του για μείωση φόρων. «Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται μειώσεις φόρων και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν κατ’ εμέ αλλά αν τα πάει στο Eurogroup θα εισπράξει ένα μεγάλο όχι. Και ευαγγελίζεται ότι δεν θα κάνει ρήξη με το Eurogroup. Άρα κάνει ό,τι έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014», είπε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις