Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Βαρουφάκης: “Σκιαγραφεί” γραμμή προς γραμμή το μνημόνιο με “καρφιά”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ασκώντας σκληρή κριτική στους δανειστές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρεί να κάνει μια “ακτινογραφία” του μνημονίου και σχολιάζει παράγραφο προς παράγραφο γιατί αυτό το κείμενο είναι απλά ο επινίκιος της τρόικας που θέλει να καταδείξει τον εξευτελισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, yanisvaroufakis.eu, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κάνει αναφορά στο κείμενο του μνημονίου και ασκεί έντονη κριτική σε όσους θέλησαν να υποβιβάσουν την προσπάθειά του, κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτει ολόκληρο το κείμενο προσθέτοντας… όπου το κρίνει σκόπιμο τις παρατηρήσεις του!

Ασκώντας έντονη κριτική στην τρόικα, τονίζει πως το μνημόνιο είναι “γραμμένο στη γλώσσα της τρόικα και έτσι σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί από εκείνους που δεν μιλούν αυτή την ανορεκτική γλώσσα“.

Όπως υπογραμμίζει στο κείμενο που παραθέτει σε αρχείο “η αληθινή ιστορία είναι πως το μνημόνιο προετοιμάστηκε ώστε να αντανακλά την κεφαλαιοποίηση του εξευτελισμού της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου“.

Παράλληλα, ο πρώην “τσάρος της οικονομίας” εξηγεί ότι το κείμενο επιβάλει στην Αθήνα να “συμφωνεί εκ των προτέρων με την τρόικα, ακόμη και αν διαφωνεί! Φυσικά το αντίθετο δεν υφίσταται“.

ΦΠΑ, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις και δημοσιονομικά

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, αφού παραδείγματος χάριν παραθέτει την ενίσχυση της απασχόλησης με 50.000 θέσεις εργασίας ή την κοινωνική ασφάλεια “που θα επιτευχθούν μέσω μιας μαγικής φόρμουλας που δεν αναφέρεται” και “χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ” όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως αυτό εγγυάται ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και προβλέπει πως κανείς λογικός επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει υπό αυτές τις συνθήκες.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως “ακόμη και το ΔΝΤ αμφισβητεί το γεγονός πως οι ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζουν την επένδυση και την ανάπτυξη”.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, ο προκάτοχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου σημειώνει πως μπορεί όλοι να κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτή δεν είχε επιβάλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο, ενώ ακόμη κι αν πολλοί παριστάνουν πως τα δεινά στην οικονομία ήρθαν το τελευταίο επτάμηνο, τα προβλήματα έχουν ως πηγή την ίδια την τρόικα και τις πολιτικές των απερχόμενων κυβερνήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε