Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για Brexit: Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει πάντα φίλος της Ελλάδας

Γεγονός ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει το Brexit ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την επομένη της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε για το Brexit πως “σίγουρα δεν αποτελεί μια εξέλιξη που μας χαροποιεί, ούτε ως Έλληνες ούτε ως Ευρωπαίους”, διαμηνύοντας πως “η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και από την Ευρώπη. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, αφού είναι μέρος της ιστορικής της διαδρομής. Και παραμένει πάντα ένας σταθερός σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας”.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθηση πως με αμοιβαιότητα, ευελιξία και συνεργατικό πνεύμα, δεν θα υπολείπονται της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας που είχαν μέχρι σήμερα.

“Πιστεύουμε σε ένα κοινό και ασφαλές μέλλον, όπως αρμόζει στη φιλία των δύο χωρών, και είμαστε βέβαιοι ότι το ιστορικό και πολιτικό βάθος των σχέσεών μας θα αποτελέσει την κατάλληλη πυξίδα προς αυτό. Όπως προφητικά είπε και ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, άλλωστε, όσο πιο πίσω κοιτάζεις στο παρελθόν τόσο πιο μπροστά στο μέλλον βλέπεις”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Βαρβιτσιώτης: Ήμασταν έτοιμοι

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης καθιστά σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή εδώ και καιρό. “Ήδη από το καλοκαίρι, στο υπουργείο Εξωτερικών, οργανώσαμε τον θεσμικό διάλογο με πολίτες, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς για τη διαχείριση όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές τους με τη Μ. Βρετανία. Συντονίσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης τεχνικά, διοικητικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά στη βάση ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου”, αναφέρει και προσθέτει:

“Έχοντας, δε, σαφή εικόνα των προκλήσεων του Brexit για την αγορά και την κοινωνία, στις αρχές του έτους, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση των κρισιμότερων παραμέτρων. Με τον ν. 4652/2020, τον πρώτο νόμο που ήρθε στη Βουλή φέτος, ρυθμίσαμε ζητήματα διαμονής, ασφάλισης και περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, διευθετήσαμε θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού, τουριστικού, ασφαλιστικού και μεταφορικού τομέα και φροντίσαμε για τη στελέχωση των ελληνικών τελωνειακών αρχών, που θα επιβαρυνθούν σημαντικά μετά το Brexit”.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτής της καινούριας για όλους πραγματικότητας δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θέτοντας το διοικητικό μηχανισμό στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων και προασπίζοντας αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ίδιων και της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η οριστικοποίηση της αποχώρησης ανοίγει και τον δρόμο, για να ξεκινήσει άμεσα, μέσα στην Ένωση, ένας ανοιχτός, ειλικρινής και θεσμικός Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης, τη διαδικαστική και ουσιαστική της μεταρρύθμιση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα αυτονομίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη - «Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί - Στο χέρι των πολιτών η πολιτική αλλαγή»
Για το κόμμα Καρυστιανού, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η πολιτική αλλαγή δεν έρχεται από κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά από κόμματα με κυβερνητικό πρόγραμμα
Νίκος Ανδρουλάκης
Η απάντηση της ΕΛΑΣ στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Κυρανάκη: «Ο κατήφορος είναι ο δικός σας δρόμος»
Σύμφωνα με πηγές του newsit.gr, οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη επιχειρούν την ταύτιση της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα με ένα κλίμα έντασης και διχασμού
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου 5
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Πολιτικά όρνεα που αξιοποιούν μια εγκληματική ενέργεια»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και μιλούν για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιπποκράτειο στη μνήμη της Βάγιας Νέστορα – Κυρανάκης: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να συλληφθούν οι τρομοκράτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία της μητέρας της «γαλάζιας» πολιτεύτριας αναμένεται να τελεστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη
Συγκέντρωση ΝΔ για Βάγια Νέστορα
27