Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για Brexit: Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει πάντα φίλος της Ελλάδας

Γεγονός ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει το Brexit ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την επομένη της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε για το Brexit πως “σίγουρα δεν αποτελεί μια εξέλιξη που μας χαροποιεί, ούτε ως Έλληνες ούτε ως Ευρωπαίους”, διαμηνύοντας πως “η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και από την Ευρώπη. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, αφού είναι μέρος της ιστορικής της διαδρομής. Και παραμένει πάντα ένας σταθερός σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας”.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθηση πως με αμοιβαιότητα, ευελιξία και συνεργατικό πνεύμα, δεν θα υπολείπονται της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας που είχαν μέχρι σήμερα.

“Πιστεύουμε σε ένα κοινό και ασφαλές μέλλον, όπως αρμόζει στη φιλία των δύο χωρών, και είμαστε βέβαιοι ότι το ιστορικό και πολιτικό βάθος των σχέσεών μας θα αποτελέσει την κατάλληλη πυξίδα προς αυτό. Όπως προφητικά είπε και ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, άλλωστε, όσο πιο πίσω κοιτάζεις στο παρελθόν τόσο πιο μπροστά στο μέλλον βλέπεις”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Βαρβιτσιώτης: Ήμασταν έτοιμοι

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης καθιστά σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή εδώ και καιρό. “Ήδη από το καλοκαίρι, στο υπουργείο Εξωτερικών, οργανώσαμε τον θεσμικό διάλογο με πολίτες, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς για τη διαχείριση όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές τους με τη Μ. Βρετανία. Συντονίσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης τεχνικά, διοικητικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά στη βάση ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου”, αναφέρει και προσθέτει:

“Έχοντας, δε, σαφή εικόνα των προκλήσεων του Brexit για την αγορά και την κοινωνία, στις αρχές του έτους, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση των κρισιμότερων παραμέτρων. Με τον ν. 4652/2020, τον πρώτο νόμο που ήρθε στη Βουλή φέτος, ρυθμίσαμε ζητήματα διαμονής, ασφάλισης και περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, διευθετήσαμε θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού, τουριστικού, ασφαλιστικού και μεταφορικού τομέα και φροντίσαμε για τη στελέχωση των ελληνικών τελωνειακών αρχών, που θα επιβαρυνθούν σημαντικά μετά το Brexit”.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτής της καινούριας για όλους πραγματικότητας δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θέτοντας το διοικητικό μηχανισμό στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων και προασπίζοντας αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ίδιων και της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η οριστικοποίηση της αποχώρησης ανοίγει και τον δρόμο, για να ξεκινήσει άμεσα, μέσα στην Ένωση, ένας ανοιχτός, ειλικρινής και θεσμικός Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης, τη διαδικαστική και ουσιαστική της μεταρρύθμιση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Πέτρου Παππά – Γιάννη Μπουλέκου για τις βουλευτικές έδρες: «Αν είστε τίμιος, παραδώστε την» – «Δεν θα τη δώσω σε πραξικοπηματική ηγεσία»
Η αντιπαράθεση για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, με τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος να ζητά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει την έδρα και τον τελευταίο να απαντά με σφοδρά πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς και ο γραμματέας Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουλέκος
Νέα Αριστερά κατά ΕΛΑΣ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνεχιστής της πολιτικής Μητσοτάκη ο Τσίπρας»
Η Πατησίων κατηγορεί την Αμαλίας ότι αποδέχεται στην πράξη τον νόμο Πιερρακάκη και αντιπαραθέτει πρόταση για κατάργησή του, αναστολή των αδειών και απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ)  για την Παιδεία (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027
Έμφαση στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους - Αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης και οι βασικοί άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης
Συνεδρίαση ΚΟ της ΝΔ, Μητσοτάκης
26
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μια ασύδοτη αγορά» – «Νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολιτική αλλαγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα» στην ακρίβεια, οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και κουλτούρα «εγώ και η παρέα μου»
Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη 6
Καρφιά Παππά για τις έδρες που γίνονται «προσωπική περιουσία»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού»
Ο νέος γραμματέας του κόμματος απορρίπτει τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί όσους αποχωρούν ότι δεν πρέπει να βρουν «ζεστή φωλιά» στην ΕΛΑΣ
Νίκος Παππάς