Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για Brexit: Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει πάντα φίλος της Ελλάδας

Γεγονός ιστορικών διαστάσεων χαρακτηρίζει το Brexit ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την επομένη της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε για το Brexit πως “σίγουρα δεν αποτελεί μια εξέλιξη που μας χαροποιεί, ούτε ως Έλληνες ούτε ως Ευρωπαίους”, διαμηνύοντας πως “η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και από την Ευρώπη. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, αφού είναι μέρος της ιστορικής της διαδρομής. Και παραμένει πάντα ένας σταθερός σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας”.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθηση πως με αμοιβαιότητα, ευελιξία και συνεργατικό πνεύμα, δεν θα υπολείπονται της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας που είχαν μέχρι σήμερα.

“Πιστεύουμε σε ένα κοινό και ασφαλές μέλλον, όπως αρμόζει στη φιλία των δύο χωρών, και είμαστε βέβαιοι ότι το ιστορικό και πολιτικό βάθος των σχέσεών μας θα αποτελέσει την κατάλληλη πυξίδα προς αυτό. Όπως προφητικά είπε και ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, άλλωστε, όσο πιο πίσω κοιτάζεις στο παρελθόν τόσο πιο μπροστά στο μέλλον βλέπεις”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Βαρβιτσιώτης: Ήμασταν έτοιμοι

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης καθιστά σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή εδώ και καιρό. “Ήδη από το καλοκαίρι, στο υπουργείο Εξωτερικών, οργανώσαμε τον θεσμικό διάλογο με πολίτες, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς για τη διαχείριση όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές τους με τη Μ. Βρετανία. Συντονίσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης τεχνικά, διοικητικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά στη βάση ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου”, αναφέρει και προσθέτει:

“Έχοντας, δε, σαφή εικόνα των προκλήσεων του Brexit για την αγορά και την κοινωνία, στις αρχές του έτους, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση των κρισιμότερων παραμέτρων. Με τον ν. 4652/2020, τον πρώτο νόμο που ήρθε στη Βουλή φέτος, ρυθμίσαμε ζητήματα διαμονής, ασφάλισης και περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, διευθετήσαμε θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού, τουριστικού, ασφαλιστικού και μεταφορικού τομέα και φροντίσαμε για τη στελέχωση των ελληνικών τελωνειακών αρχών, που θα επιβαρυνθούν σημαντικά μετά το Brexit”.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτής της καινούριας για όλους πραγματικότητας δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θέτοντας το διοικητικό μηχανισμό στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων και προασπίζοντας αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ίδιων και της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η οριστικοποίηση της αποχώρησης ανοίγει και τον δρόμο, για να ξεκινήσει άμεσα, μέσα στην Ένωση, ένας ανοιχτός, ειλικρινής και θεσμικός Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης, τη διαδικαστική και ουσιαστική της μεταρρύθμιση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΚΚΕ κατά Μαρινάκη και Κυρανάκη: «Η θεωρία των δύο άκρων είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή»
Ο Περισσός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποσυνδέει τη ναζιστική ιδεολογία από τα εγκλήματα της οργάνωσης - Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις ποινικές καταδίκες
Κυρανάκης, ΚΚΕ, Μαρινάκης
Κυβερνητικές πηγές κατά ΠΑΣΟΚ: «Ας σταματήσουν να αναζητούν δήθεν “κρυφές ατζέντες” και ας απαντήσουν για τη δική τους»
Η νέα απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις κυβερνητικές πηγές, με αιχμές για τον εκλογικό πήχη του 25% και τις δηλώσεις Καράογλου - «Ας πείσουν πρώτα τους βουλευτές τους»
Μέγαρο Μαξίμου
Καράογλου: Η ΝΔ να απευθυνθεί σε Ελληνική Λύση, Νίκη, Λατινοπούλου, Σαμαρά και Καρυστιανού αν δεν πετύχει αυτοδυναμία – ΠΑΣΟΚ: «Αποκαλύφθηκε η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη»
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης εισηγείται άνοιγμα σε κόμματα στα δεξιά της παράταξης, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για σχέδιο συγκυβέρνησης με την Ακροδεξιά
Θεόδωρος Καράογλου, ΝΔ
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Τον ακούγαμε και ήταν σαν να ακούμε τον Μητσοτάκη» – Βολές για «νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη»
Σφοδρή επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΕΛΑΣ για τη 13η σύνταξη και τις οικονομικές του θέσεις - «Έταξε τα πάντα στους πάντες για να κάνει τα ακριβώς ανάποδα»
ΠΑΣΟΚ, Γραφεία Χαριλάου Τρικούπη