Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να αναλάβει το κόστος των επιλογών της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η Τουρκία δεν μπόρεσε να διχάσει την Ευρώπη», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει επίσης πως “αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς στην Τουρκία, που πλέον δεν μπορεί να τα αγνοεί χωρίς κόστος».

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «η ΕΕ έκανε σαφές ότι δεν αντιμετωπίζει πια τις ελληνο-τουρκικές διαφορές σαν ένα επαναλαμβανόμενο διμερές πρόβλημα, αλλά σαν ένα ευρύτερο ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Ότι προτιμά να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό ειρηνικά και με διάλογο, ωστόσο είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει και τις άλλες επιλογές αντίδρασης, αν συνεχιστεί η προκλητικότητα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα».

«Οι εταίροι μας έδειξαν στον Ερντογάν και το “καρότο” και το “μαστίγιο”», υπογραμμίζει. «Η Τουρκία έχει πλέον δύο δρόμους να ακολουθήσει: ή αυτόν της συνεργασίας, μέσα από την εξομάλυνση των σχέσεων της με Ελλάδα και Κύπρο, που θα φέρει μία νέα ατζέντα στις σχέσεις με την ΕΕ. Ή αυτόν της παραβατικότητας, που θα οδηγήσει σε απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε οικονομικές κυρώσεις. Η Τουρκία, λοιπόν, ας επιλέξει και ας αναλάβει το κόστος των επιλογών της».

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τοποθετήθηκε ρητά και για το πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, χωρίς υποσημειώσεις ή αστερίσκους, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορές προς επίλυση, αλλά η εξής μία: η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Το αφήγημα Ερντογάν πλέον δεν πείθει. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ένωση βλέπουν άλλη διαφορά πάνω στο τραπέζι του διαλόγου», σημειώνει.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι αποτελούν για πρώτη φορά κομμάτι ευρωπαϊκής απόφασης. «Αυτή η ρητή παραπομπή στα ψηφίσματα αποκτά ιδιαίτερη αξία μετά τις τελευταίες προκλητικές τουρκικές ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Με αυτές, πλέον, η Τουρκία βάζει απέναντί της έναν ακόμη διεθνή οργανισμό, αγνοεί στην πράξη τις ευρωπαϊκές και διεθνείς παραινέσεις για αποκλιμάκωση και, τελικά, κάθε άλλο παρά βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ένωση», υπογραμμίζει.

«Κι αυτό είναι κάτι που η Άγκυρα οφείλει να αντιληφθεί, και στο θέμα των διερευνητικών επαφών. Αν η Τουρκία αποφασίσει να μας ακολουθήσει, καλώς. Πρέπει να αποδείξει ότι η διάθεσή της για διάλογο είναι ειλικρινής κι όχι προσχηματική. Αλλιώς, να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο για το μέλλον της με την Ελλάδα και την Ένωση», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Μαραντζίδης: «Από σκαιός αντικομμουνιστής αναβαθμίστηκα σε Τζέιμς Μποντ» – Η απάντηση στο δημοσίευμα ότι είναι πράκτορας των Βρετανών
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αποκάλυψη των Anonymous σχετικά με τη συνεργασία του Νίκου Μαραντζίδη με ΜΚΟ αντιρωσικής προπαγάνδας που χρηματοδοτούνταν από το Φόρεϊν Όφις
Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης
Τίτλοι τέλους για τη Νέα Αριστερά: Αποχωρούν την Τρίτη Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και άλλοι 3 βουλευτές
Την αποχώρησή τους αναμένεται να ανακοινώσουν οι: Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 205
Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός και αρχιτέκτονας των μεγάλων πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων – Θλίψη για τον θάνατό του
Η θητεία του στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημαδεύτηκε με μια σειρά από σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις στα οποία ο Νίκος Ταγαράς άφησε τη σφραγίδα του
Ο Νίκος Ταγαράς 10
Κωνσταντίνος Τασούλας για Νίκο Ταγαρά: Υπόδειγμα προσφοράς και αφοσίωσης στις δημοκρατικές αξίες
«Υπηρέτησε με πλούσιο έργο την Κορινθία ως Νομάρχης, για να την εκπροσωπήσει εν συνεχεία στο Εθνικό Κοινοβούλιο εξίσου αποδοτικά» υπογραμμίζει ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας