Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Βαρβιτσιώτης: Ο καθορισμός της ΑΟΖ πολύ σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιό μας

Βαρβιτσιώτης: Ο καθορισμός της ΑΟΖ πολύ σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιό μας
photo intime

Οφείλουμε να υπάρχει στάση ομοψυχίας στα εθνικά μας θέματα, «δεν έχουμε γείτονα με καλές ομαλές σχέσεις, οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά μας πρέπει να είναι στην λογική μακροπρόθεσμης σχέσης σε πνεύμα καλής γειτονίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καθορίσει την ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. επισήμανε πως ο «καθορισμός της ΑΟΖ πολύ σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιό μας…» και τόνισε ότι διεθνώς η Τουρκία έχει αναγνωριστεί με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ως ο «ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη τόνισε πως εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις με « ψυχραιμία» και έχοντας «διαμορφώσει ένα διπλωματικό πλαίσιο» και « θα πολιτευθούμε με έναν στόχο, το πως θα κάνουμε την Ελλάδα όαση ασφάλειας και μια χώρα ισχυρή σταθερή η οποία ξέρει να διεκδικεί και να μεγαλώνει…»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η τουρκική προκλητικότατα έχει τεθεί στην ατζέντα της συνόδου της ΕΕ που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου και επισήμανε ότι « σε αντίθεση από την εποχή του Θουκυδίδη όπου οι διεκδικήσεις γινόντουσαν μόνο κάτω από δύναμη των όπλων, χωρίς διπλωματία, αυτή είναι η εποχή που αυτό γίνεται με την διεθνή διπλωματία και το διεθνές δίκαιο, δεν αρκούν πάντοτε τα κανόνια και τα υποβρύχια… ειδικά όταν δυστυχώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν είναι πάντοτε προς δικό μας μέρος, τότε οφείλουμε να αξιοποιούμε την διεθνή διπλωματία, ΟΗΕ και διεθνές δίκαιο και να στηρίξουμε εκεί τα εθνικά μας δίκαια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στο πιεστικό ερώτημα του κ. Βελόπουλου να αναφέρει εάν η κυβέρνηση προσχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ μέχρι το τέλος της τετραετίας, είπε ότι και να το ήξερα δεν θα σας απαντούσα στερώντας από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αυτού του διπλωματικού όπλου.

“Βλέπουμε καθημερινά προβλήματα στη Συμφωνία των Πρεσπών”

«Το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να το χρησιμοποιούμε και να το επικαλούμαστε αλα κάρτ», «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα που σήμερα που έχουμε μπει στο πεδίο εφαρμογής τα βλέπουμε καθημερινά και εάν εσείς έχετε εντοπίσει 80 παραβιάσεις των όρων της, εμείς βλέπουμε και μαζεύουμε καθημερινά πολύ περισσότερα που κρατικοί φορείς της γείτονος παραβιάζουν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θέλοντας να καταδείξει την ετοιμότητα του Υπουργείου στην παρακολούθηση των όρων της Συμφωνίας από τους γείτονες και την άμεση αντίδραση που δείχνει η Αθήνα είπε ότι «θα σας πω ένα σημερινό γεγονός που σημειώθηκε στο Τόκιο, όπου σε αρθρογραφία του επιτετραμμένου της γείτονος στο Τόκιο, περιγράφει έθνος μακεδονικό … ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα 2 φορές έγιναν διαβήματα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών στον ΥΠΕΞ Σκοπίων …»

Ο κ . Βαρβιτσιώτης μάλιστα είπε ότι «εάν συνέχιζε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινότανε καμία πίεση για εξάλειψη αλυτρωτικών στοιχείων…» με την Συμφωνία αυτή χάσαμε το μεγάλο όπλο για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της στην ΕΕ» «εμείς, δεν γίναμε υπέρμαχοι μιας κακής συμφωνίας αλλά προσπαθούμε να προχωρήσει με ταχύτητα στην αφαίρεση όλων των συμβόλων και των αλλοτριωτικών στοιχείων … και τόνισε ότι «στα πλαίσια της αργής πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία για να βελτιώσουμε την Συμφωνία να σταματήσουν να λένε για μακεδόνες, για μακεδονικά κρασιά και προϊόντα … Εμείς εμμένουμε σε αυτό που και παραμονές εκλογών και κατά την διάρκεια των «μαχών» εδώ στο κοινοβούλιο λέγαμε σε Τσίπρα – Καμμένο – Κοτζιά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις