Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βαρβιτσιώτης στο newsit.gr:  «Στόχος της Τουρκίας μια πολιτική κρίση να την κάνει στρατιωτική»

Βαρβιτσιώτης στο newsit.gr:  «Στόχος της Τουρκίας μια πολιτική κρίση να την κάνει στρατιωτική»

Για τα δυο σοβαρά επεισόδια μέσα σε μια ημέρα από την Τουρκία με σκοπό να προκαλέσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο, το ένα στα ανοικτά της Κω αλλά και πάνω από το ελληνικό έδαφος στον ΄Έβρο, μίλησε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε και την άκρως προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν που αποκάλεσε τους Έλληνες, Ναζί.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει μια στρατηγική μέσα από την οποία θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα και θέλει να προκαλέσει και να μετασχηματίσει αυτή την κρίση, από μία κρίση πολιτική και διπλωματική να τη μετατρέψει σε μία κρίση στρατιωτική», λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Και συνεχίζει: «Αυτό νομίζω ότι είναι πλέον εμφανές, δεν είναι εμφανές μόνο στους Έλληνες, πλέον είναι εμφανές και σε όλους τους εταίρους μας και η αγωνία του κυρίου Ερντογάν με διαρκή επίκληση, fake news, ακραίων δηλώσεων, μίας συμπεριφοράς που δείχνουν ροπή προς την αποσταθεροποίηση, νομίζω ότι δεν τον κάνει ισχυρότερο, μάλλον τον απομονώνει περισσότερο. Εμείς ζητάμε ψυχραιμία, εμείς ζητάμε οι αρχές ασφαλείας να κάνουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το έργο τους, να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε ακραίες αντιδράσεις, γιατί εμείς θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο της κρίσης, το επίπεδο των διπλωματικών διαπραγματεύσεων και όχι στο επίπεδο της στρατιωτικής σύγκρουσης».

Για το περιστατικό που έγινε τα ξημερώματα ανοικτά της Κω ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στο newsit.gr ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού με τους οποίους έχει συνεργαστεί από το παρελθόν, έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και έχουν και υψηλή αυτοσυγκράτηση και χρειάζεται σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις.

«Εμείς», λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς να δώσουμε λαβή, σας είπα και πριν, να πάμε σε ένα βήμα παραπάνω πρόκλησης. Το λέω αυτό πολλές φορές ακούγεται, ξέρετε λίγο ενοχικό, είναι το αντίθετο. Είναι εξαιρετικά ισχυρό όπλο για μας που διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό της χώρας στο εξωτερικό να έχουμε από πίσω μας, την κάλυψη αρχών ασφαλείας οι οποίες δείχνουνε και δρούνε με την απόλυτη ψυχραιμία. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό είχα κάνει και την έκκληση όλων αυτών των ανθρώπων που θα θελα να αναμειχθούν στη διαδικασία της προστασίας των συνόρων, των αυτόκλητων εθνοφρουρών, να μην πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Πιστεύουμε στον πατριωτισμό των Ελλήνων αλλά πιστεύουμε στις αρχές ασφαλείας, οι οποίες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους».

Και εξηγεί: «Ξέρετε, όταν παίζεις στα κόκκινα, το λάθος έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και έρχεται πολύ πιο εύκολα. Εμείς τι θέλουμε και νομίζω ότι χθες ο Πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης το έθεσε στην κυρία Μέρκελ και έγινε δεκτό. Θέλουμε επιτέλους η Τουρκία να δεχθεί να επιτηρεί η Frontex τα θαλάσσια χωρικά ύδατά της. Αυτό σημαίνει ότι τελικά όσους θα συλλαμβάνει στα Τουρκικά θαλάσσια χωρικά ύδατα, θα τους αποβιβάζει στα Τουρκικά παράλια. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη διεκδίκηση. Θα είναι πάρα πολύ μεγάλη νίκη αν το καταφέρουμε και θα λυτρώσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, το βάρος το οποίο αισθανόμαστε στα νησιά του Αιγαίου. Το γεγονός ότι το δέχτηκε η καγκελάριος, δείχνει ότι αυτή η ματιά μέσα από την οποία είδαμε τα πράγματα αλλά και η σθεναρή στάση που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά κινητοποίησε την υγιή σκέψη στις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, για να υιοθετηθεί μία τέτοια πρόταση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις