Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Βασιλική Θάνου: Εκπαραθυρώνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Βασιλική Θάνου

Διάταξη του πολυνομοσχεδίου ορίζει ασυμβίβαστο για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αν είχε θητεία στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως η κυρία Θάνου.

Αντίστροφα μετρά τις μέρες της στην Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου.

Κι αυτό γιατί στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή περιλαμβάνεται ειδική διάταξη που προβλέπει ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης , ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου.

Επιπλέον η συγκεκριμένη διάταξη, έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέροντας μάλιστα ρητά πως για όποιον πληρεί τις προϋποθέσεις αυτές εκπίπτει αυτοδίκαια του αξιώματός του, εν προκειμένω την κυρία Θάνου.

Συγκεκριμένα το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Τα ασυμβίβαστα της παρούσας παραγράφου ισχύουν κατά το χρόνο διορισμού και καθ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Η διαπίστωση ενός από τα ασυμβίβαστα της παρούσας παραγράφου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση από την θέση του προέδρου, του αντιπροέδρου ή του Μέλους , αντίστοιχα, για την οποία εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου. Η παρούσα παράγραφος αρχίζει να ισχύει με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και καταλαμβάνει και τα ήδη υπηρετούντα πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση του α’ εδαφίου της παρούσας παραγράφου δεν είχε παρέλθει κατά το χρόνο διορισμού τους πενταετία από τη λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης».

Κατά συνέπεια μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου, όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια η κυρία Θάνου, μιλώντας στην θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τοποθέτησή της, είχε υποστηρίξει πως κανείς δεν μπορεί να την διώξει, εκτός κι αν παραιτηθεί.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την- από τις 10 Ιουλίου του 2017 και μέχρι τότε Προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του- Βασιλική Θάνου για την Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για απροχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει «ασύμβατη» την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενημερώνοντας μάλιστα με επιστολή του και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμιζε ότι η Βασιλική Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου.

Η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ευρωπαϊκών οργανισμών, που έκαναν λόγο για «κομματικοποίηση» μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις