Πολιτική

Βγαίνει μπροστά ο Μητσοτάκης για το «στοίχημα» της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τη μέγιστη συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές επιδιώκει η κυβέρνηση, με όλο τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., σε Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, να κινητοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην προσπάθεια αυτή μπροστά βγαίνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οργανώνει ταξίδι στον Καναδά για να επικοινωνήσει στους απόδημους την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, διευκολύνοντας τους να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα.

Στην παρέλαση των Ομογενών μαζί με τον Τριντό

Η επιλογή του Καναδά δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για μία χώρα με έντονο ελληνικό στοιχείο, και στις εκλογές του Ιουνίου οι ομογενείς έφεραν τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση, με συντριπτικά ποσοστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί συγκεκριμένα  το Μόντρεαλ και το Τορόντο και θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κοινότητα.

Μάλιστα, την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρέλαση της ομογένειας, στο Μόντρεαλ, για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, μαζί με τον Καναδό ομόλογο του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έχει δώσει ξανά, πολλές φορές το παρών» και έχει φωνάξει «Zito Hellas», κρατώντας στα χέρια του ελληνικές και καναδικές σημαίες.

Στοχευμένες περιοδείες και εκδηλώσεις

Η Ν.Δ. η οποία στις εθνικές εκλογές ήρθε πρώτη και με συντριπτική διαφορά στις προτιμήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκει αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και τον δίαυλο επικοινωνίας να τον κρατήσει ανοιχτό, σε μία συγκυρία μάλιστα κατά την οποία ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προέρχεται από την ομογένεια.

«Η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού είναι σημαντική και μαζί με τις πρεσβείες μας θα οργανώσουμε εκδηλώσεις για να ενημερώσουμε για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα με επιστολική ψήφο» δηλώνει στο newsit.gr αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Παράλληλα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τους επόμενους 3 μήνες που απομένουν ως τις Ευρωεκλογές, θα βρεθούν στοχευμένα σε χώρες με μεγάλες ελληνικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία κ.α..

Οι εγγραφές για επιστολική ψήφο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) για να ψηφίσουν επιστολικά πάνω από 29.000 ψηφοφόροι από 95 χώρες.

Το 57% αφορά εγγραφές εντός επικράτειας (περίπου 15.000 ψηφοφόροι) και το 43% από χώρες του εξωτερικού.

Πρώτο σε αριθμούς εγγραφών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γερμανία και το Βέλγιο, οι Η.Π.Α., η Ολλανδία, η Ελβετία, η Κύπρος κ.ο.κ., ενώ είναι εντυπωσιακό ότι μεμονωμένα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την Μποτσουάνα, τη Νέα Γουινέα, τη Γκάνα και το Κογκό, όπου στις εθνικές εκλογές δεν λειτούργησαν εκλογικά τμήματα.

Με βάση τον προηγούμενο νόμο, για να στηθεί κάλπη σε μία πόλη θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο τουλάχιστον 40 ψηφοφόροι.

Αν δεν υπήρχε αυτός ο αριθμός, θα έπρεπε κάποιος που ήθελε να ψηφίσει να πάει στο πλησιέστερο εκλογικό κέντρο, που θα μπορούσε να είναι και σε άλλη χώρα.

Για παράδειγμα, στις προηγούμενες εκλογές για τους λίγους Έλληνες ψηφοφόρους στην Αργεντινή υπήρχε μόνο η επιλογή να ταξιδέψουν ως το Τέξας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα ποσοστά της Ν.Δ. στο εξωτερικό

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, η Ν.Δ. συγκέντρωσε συντριπτικά ποσοστά στην περιφέρεια εξωτερικού. Ήρθε πρώτη στην προτίμηση των αποδήμων με ποσοστό 43,3% Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,61% και ακολούθησαν το ΜέΡΑ 25 με 12,1%, το ΚΚΕ με 11,92% και το ΠΑΣΟΚ με 6,91%, ενώ τα λοιπά κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 9,33%.

Στον Καναδά, εν προκειμένω, όπου θα βρεθεί σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός, η Ν.Δ. ήταν η κυρίαρχη δύναμη με ποσοστό 50,34%, στις Η.Π.Α. με 62,21%, ενώ στην Αυστραλία συγκέντρωσε ποσοστό 54,40%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 42
Κατσαφάδος από Σαλαμίνα: Προτεραιότητα η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες
Στο νησί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Περίπου 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης - Στο Πυροσβεστικό Σώμα η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών
Κατσαφάδος Σαλαμίνα
Αντώνης Σαμαράς για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Μια ακόμη διεθνής πειρατεία από την Άγκυρα, αυτά είναι τα κατά φαντασία «ήρεμα νερά»
«Τι ακριβώς κάνουμε; Ποια είναι η στρατηγική μας; Δεν βλέπουμε πως η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο;» διερωτάται στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς 130
Θαλάσσια πάρκα: Σκληρή κριτική της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
Παράνομη χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση η ΕΛ.Α.Σ - Ζητεί ευρωπαϊκή αντίδραση και κυρώσεις, εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 5
Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με τα θαλάσσια πάρκα σε βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο: Είναι παράνομα και δεν δημιουργούν τετελεσμένα
Το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της
Φρεγάτα 101