Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Βγαίνει μπροστά ο Μητσοτάκης για το «στοίχημα» της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές

Βγαίνει μπροστά ο Μητσοτάκης για το «στοίχημα» της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές

Τη μέγιστη συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές επιδιώκει η κυβέρνηση, με όλο τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., σε Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, να κινητοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην προσπάθεια αυτή μπροστά βγαίνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οργανώνει ταξίδι στον Καναδά για να επικοινωνήσει στους απόδημους την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, διευκολύνοντας τους να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα.

Στην παρέλαση των Ομογενών μαζί με τον Τριντό

Η επιλογή του Καναδά δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για μία χώρα με έντονο ελληνικό στοιχείο, και στις εκλογές του Ιουνίου οι ομογενείς έφεραν τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση, με συντριπτικά ποσοστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί συγκεκριμένα  το Μόντρεαλ και το Τορόντο και θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κοινότητα.

Μάλιστα, την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρέλαση της ομογένειας, στο Μόντρεαλ, για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, μαζί με τον Καναδό ομόλογο του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έχει δώσει ξανά, πολλές φορές το παρών» και έχει φωνάξει «Zito Hellas», κρατώντας στα χέρια του ελληνικές και καναδικές σημαίες.

Στοχευμένες περιοδείες και εκδηλώσεις

Η Ν.Δ. η οποία στις εθνικές εκλογές ήρθε πρώτη και με συντριπτική διαφορά στις προτιμήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκει αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και τον δίαυλο επικοινωνίας να τον κρατήσει ανοιχτό, σε μία συγκυρία μάλιστα κατά την οποία ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προέρχεται από την ομογένεια.

«Η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού είναι σημαντική και μαζί με τις πρεσβείες μας θα οργανώσουμε εκδηλώσεις για να ενημερώσουμε για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα με επιστολική ψήφο» δηλώνει στο newsit.gr αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Παράλληλα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τους επόμενους 3 μήνες που απομένουν ως τις Ευρωεκλογές, θα βρεθούν στοχευμένα σε χώρες με μεγάλες ελληνικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία κ.α..

Οι εγγραφές για επιστολική ψήφο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) για να ψηφίσουν επιστολικά πάνω από 29.000 ψηφοφόροι από 95 χώρες.

Το 57% αφορά εγγραφές εντός επικράτειας (περίπου 15.000 ψηφοφόροι) και το 43% από χώρες του εξωτερικού.

Πρώτο σε αριθμούς εγγραφών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γερμανία και το Βέλγιο, οι Η.Π.Α., η Ολλανδία, η Ελβετία, η Κύπρος κ.ο.κ., ενώ είναι εντυπωσιακό ότι μεμονωμένα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την Μποτσουάνα, τη Νέα Γουινέα, τη Γκάνα και το Κογκό, όπου στις εθνικές εκλογές δεν λειτούργησαν εκλογικά τμήματα.

Με βάση τον προηγούμενο νόμο, για να στηθεί κάλπη σε μία πόλη θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο τουλάχιστον 40 ψηφοφόροι.

Αν δεν υπήρχε αυτός ο αριθμός, θα έπρεπε κάποιος που ήθελε να ψηφίσει να πάει στο πλησιέστερο εκλογικό κέντρο, που θα μπορούσε να είναι και σε άλλη χώρα.

Για παράδειγμα, στις προηγούμενες εκλογές για τους λίγους Έλληνες ψηφοφόρους στην Αργεντινή υπήρχε μόνο η επιλογή να ταξιδέψουν ως το Τέξας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα ποσοστά της Ν.Δ. στο εξωτερικό

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, η Ν.Δ. συγκέντρωσε συντριπτικά ποσοστά στην περιφέρεια εξωτερικού. Ήρθε πρώτη στην προτίμηση των αποδήμων με ποσοστό 43,3% Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,61% και ακολούθησαν το ΜέΡΑ 25 με 12,1%, το ΚΚΕ με 11,92% και το ΠΑΣΟΚ με 6,91%, ενώ τα λοιπά κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 9,33%.

Στον Καναδά, εν προκειμένω, όπου θα βρεθεί σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός, η Ν.Δ. ήταν η κυρίαρχη δύναμη με ποσοστό 50,34%, στις Η.Π.Α. με 62,21%, ενώ στην Αυστραλία συγκέντρωσε ποσοστό 54,40%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις