Πολιτική

Βιασμός: Κατατέθηκαν οι αλλαγές από τον Μιχάλη Καλογήρου – Παραμένει κακούργημα!

Κατατέθηκαν πριν από λίγο οι νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Μιχάλη Καλογήρου στον Ποινικό Κώδικα για τον βιασμό. «Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη», η νέα φράση που προστέθηκε. Ψηφίστηκαν επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το πως θα αντιμετωπίζεται ο βιασμός στο Νέο Ποινικό Κώδικα ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε πίσω και έφερε νομοτεχνική βελτίωση. Το επίμαχο άρθρο παράγραφος 5 του άρθρου 336 αντικαθίσταται με την φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη». Έτσι, γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κακούργημα και ότι πλέον απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και το κλειδί στην υπόθεση είναι η λέξη συναίνεση που προστίθεται στην παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου είχε δηλώσει:

«Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Δείτε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως κατατέθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης

allageskaloghrou

kaloghrou

Ομοφώνως έγιναν δεκτά επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, τα οποία συμμετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία. Η ΝΔ, δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν την διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κεραμέως κατά Ανδρουλάκη: Θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει τη δυνατότητα για 4ημερη εργασία
«Μια οριζόντια μείωση του χρόνου εργασίας απλώς αυξάνει το κόστος εργασίας, το οποίο εν συνεχεία μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία και τελικά στον ίδιο τον εργαζόμενο»
Νίκη Κεραμέως 8
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού
Η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας - Δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Κάλπη 142
Επιτελικό κράτος: Από το gov.gr στη μείωση των τροχαίων και από το panic button στο «Σπίτι μου» και τα προγράμματα 36 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Το κυβερνητικό μοντέλο με κεντρικό συντονισμό, στοχοθεσία και παρακολούθηση έργων – Παραδείγματα από την καθημερινότητα των πολιτών
Μέγαρο Μαξίμου
Θάνος Πλεύρης στη τριμερή με Βουλγαρία και Τουρκία για το μεταναστευτικό: Ενίσχυση της μάχης κατά των διακινητών
Στην Αθήνα οι υπουργοί των τριών χωρών – Θετική αποτίμηση της συνεργασίας, έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων, στις επιστροφές και στις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Τριμερής συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό