weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βίτσας: «Ανοιχτό» το πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των F – 16 – Το 2019 η πρώτη παραλαβή

Βίτσας: «Ανοιχτό» το πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των F – 16 – Το 2019 η πρώτη παραλαβή | Newsit.gr

«Ένα ή δύο  f – 16 αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα και στη συνέχεια μία σειρά ηλεκτρονικά συστήματα φτιάχνονται στις ΗΠΑ, έρχονται στην Ελλάδα, συναρμολογούνται και γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται», προσέθεσε.

«Τα περί μηδενικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι για αυτούς που δεν ξέρουν», σχολίασε περαιτέρω.

«Στα 1,1 δισ. το κόστος, αλλά μπορεί να φτάσει και 2,4»

Όσον αφορά στο κόστος της αναβάθμισης, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από την αμερικανική να εξετάσει 3 πιθανές εκδοχές ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών που πρόκειται να αναβαθμιστούν. Η πιο δαπανηρή που αφορά στην αναβάθμιση και των 123 αεροσκαφών, προσδιορίζεται στα 2,4 δισ. δολάριαΑυτή είναι η οροφή, το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβεί αυτό το κόστος» συμπλήρωσε.

Έφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι όταν επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή αγοράστηκαν τα τελευταία F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, πήγε στο Κογκρέσο μία συμφωνία ως 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το τελικό ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Πρέπει να γίνει καθαρό τι είναι η «οροφή» και τι η πραγματικότητα στο τέλος, σχολίασε.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς προκύπτει ο αριθμός των 2,4 δισ. δολαρίων που ακούγεται, o κ. Βίτσας είπε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα 123 μαχητικά που πρότεινε η Ελλάδα, να προστεθούν φόροι και σειρά άλλων επιβαρύνσεων, αλλά και πιθανών αναγκών την επόμενη δεκαετία (following support).

«Έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει εμείς, (την αναβάθμιση) δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ … λύνουμε το ζήτημα της αναβάθμισης στο κομμάτι του στόλου των μαχητικών … ο αριθμός τους μένει να καθοριστεί ακριβώς … είναι 150, αυτό που στείλαμε αφορούσε 123, η βασική μας σκέψη είναι κοντά στα 100 μαχητικά. Και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν, αλλά με άλλο τρόπο. Θα αλλάξει το ραντάρ, η πτητική ικανότητα, τα ηλεκτρονικά συστήματα, η δυνατότητα των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν», παρατήρησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ και την πρόεδρο της ΔΗΣΥ να ρωτήσουν για τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Το απόγευμα ο κ. Βίτσας βρέθηκε στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα.

«Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία τα έχουμε κερδίσει όχι γιατί κάποιος πήγε και υπέγραψε μια συνθήκη, και αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά προηγήθηκε ο αγώνας, προηγήθηκε το αίμα, προηγήθηκε η μεγάλη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων και ως επακόλουθο ήρθε η συνθήκη και αυτό πρέπει να το μετράμε» δήλωσε από το βήμα του ομιλητή..

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση, ο κ.Βίτσας εκτίμησε ότι «είμαστε σε ένα μεταίχμιο περνάμε από την κρίση στη μη κρίση. Καλούμαστε να ξαναχτίσουμε με σιγουριά και να πατάμε με σιγουριά. Το βασικό ζήτημα είναι μια σταθερότητα και πάνω σε αυτή να χτίσουμε. Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που θα σημειωθούν δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Το επόμενο ζήτημα είναι τι θα κάνουμε αυτή την ανάπτυξη, δηλαδή πόσο δίκαια θα τη μοιράσουμε.

Θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, και την ξεπερνάμε. Έχει σημασία πως θα διαχειριστούμε αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης. Έχει σημασία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν για να γίνει αυτό, να υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Αυτό έχει να κάνει με δύο πράγματα: το ένα είναι τα σύνορά μας και το άλλο οι διεθνείς μας συμμαχίες».

Αναφερόμενος στα οικονομικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε: Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια από 33-50% των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αρχίσει αυτό να αλλάζει.

Το 2009 ο προϋπολογισμός τους ΥΠΕΘΑ ήταν 6 δισ. ευρώ, από αυτά 2 δισ. ήταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, περίπου 1 δισ. τα λειτουργικά και 3 δισ. οι αμοιβές. Το 2017 ο προϋπολογισμός έχει γίνει 3 δισ., εκ των οποίων 500 εκατ. θα είναι τα εξοπλιστικά, 500 εκατ. τα λειτουργικά και 2 δισ. -αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015- οι αμοιβές.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο των Ενόπλων Δυνάμεων, πιο σύγχρονες, πιο ισχυρές και πιο ευέλικτες, δηλαδή δεν πηγαίνουμε μόνο στους εξοπλισμούς αλλά το κύριο βάρος πηγαίνει στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

Θέλουμε την ειρήνη αλλά συγχρόνως πρέπει να προετοιμαζόμαστε, υπό όρους και συνθήκες, που απευχόμαστε να μας τύχουν αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν θα μας τύχουν» επισήμανε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας εγκαινίασε το βρεφονηπιακό σταθμο Φρουράς Τρικάλων και παρακολούθησε τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, μεταξύ της εθνικής ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και του ΑΟ Τρίκαλων, που διεξήχθη για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου.

Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Καλλιόπη Παπαλεωνίδα.

#TAGS MM