Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βίτσας για αναβάθμιση F-16: Θα αφορά γύρω στα 85 με 95 αεροσκάφη

Βίτσας για αναβάθμιση F-16: Θα αφορά γύρω στα 85 με 95 αεροσκάφη
Φωτογραφία Eurokinissi

“Αναμονή για τις 2 Νοεμβρίου, όταν και θα έχουμε λάβει την αναλυτική έκθεση του Κογκρέσου σχετικά με την δαπάνη αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας”, συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι -σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της προβολής του σε βάθος δεκαετίας- δεν θα είναι εύκολη η αναβάθμιση όλου του στόλου των F-16 που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία, αλλά αυτή θα αφορά γύρω στα 85 με 95 αεροσκάφη!

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν όχι μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου για τις ΕΔ στην επιτροπή της Βουλής θέλησε να ρίξει τους πολιτικούς τόνους σχετικά με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μετά τις 2 Νοεμβρίου , όταν θα έχουμε λάβει την τελική έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου θα δούμε πόσα F-16 θα μπορούμε να δούμε πόσα από τα 153 αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Πολεμική μας Αεροπορία θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εναρμονιζόμενος και με τον Πάνο Καμμένο ανέφερε πως «πράγματι οι οικονομικές δυνατότητές μας, είναι να δώσουμε 1,2 δισ. ευρώ, πάνω κάτω, γιατί κουβαρντάδες δεν είμαστε…» για την αναβάθμιση των αεροπλάνων, σημειώνοντας πως αυτός ο εκσυγχρονισμό τους είναι άμεσα αναγκαίος να γίνει. Στη συμφωνία αυτή είπε πως μπορεί να υπάρχουν Α/Ω και σε αυτή θα εμπλακούν όχι μόνο η ΕΑΒ αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Παρόμοια συμφωνία είπε έχει γίνει μόνο με ένα ακόμα χώρα, την Ταιβάν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από την εξέλιξη της συζήτησης στην επιτροπή αίσθηση προκάλεσαν οι ήπιοι τόνοι και ο πολύ προσεκτικός τρόπος με τον οποίο επέλεξαν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης να τηρήσουν στις τοποθετήσεις τους, αλλά και οι στοχεύσεις που είχαν οι τοποθετήσεις που έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ρώτησε ευθέως τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για το «εάν υπάρχει μια γενικότερη μελέτη -και όχι μόνο για τα αεροσκάφη F-16- σχετικά με το σύνολο των εξοπλισμών και προμηθειών που έχουν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις μας σε βάθος δεκαετίας ώστε να υπάρχει αυτό που λέμε εξισορρόπηση δυνάμεων στο Αιγαίο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, μίλησε «για την ανάγκη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και προμηθειών να αναβαθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο, με βαρύνουσα άποψη και να την “τρέμουν οι εκάστοτε υπουργοί Άμυνας”…».

Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, είπε πως «η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσει με ένα υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις