Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Βίτσας: “Με σχέδιο «Ειδομένης» η μετεγκατάσταση των 500 μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας”

Βίτσας: “Με σχέδιο «Ειδομένης» η μετεγκατάσταση των 500 μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας”

Σχέδιο τύπου «Ειδομένης» θα εφαρμοστεί για να πειστούν χωρίς βία για την μετεγκατάσταση των 500 μεταναστών από τα κτήρια κοντά στο λιμάνι της Πάτρας στο άτυπο camp της Αχαΐας.

Αυτό ανέφερε στην Βουλή, ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτή την μετεγκατάσταση των μεταναστών σε δομές φιλοξενείς της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας, επισήμανε ότι ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται περίξ του λιμανιού της Πάτρας είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως επισήμανε ότι στα παλαιά εργοστάσια που έχουν βρει κατάλυμα τώρα, οι συνθήκες είναι άθλιες , το  ένα δε παλαιό εργοστάσιο έχει και στατικά προβλήματα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαβεβαίωσε, ότι το camp της Αχαΐας δεν υπάρχει περίπτωση να μετεξελιχθεί σε μια μόνιμη δομή αλλά ο στόχος είναι η μεταφορά τους σε χώρους φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο τρόπος δε, που εκτελεστεί το σχέδιο αυτό «θα γίνει χωρίς καταστολή αλλά με πειθώ.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμερα  στο λιμάνι της Πάτρα βρίσκονται 500 περίπου μετανάστες μεταξύ των οποίων υπάρχουν αιτούντες άσυλο, άτομα στα οποία εκκρεμεί η διοικητική διαδικασία, άτομα των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό και κάτοχοι υπηρεσιακού σημειώματος της Αστυνομικής Αρχής, με το οποίο πιστοποιείται το ανέφικτο της απέλασης.

Στις εγκαταστάσεις του  πρώην εργοστάσιο της «Χαρτοποιία Λαδόπουλου» ζουν 150 μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και το Ιράν κατά κύριο λόγο. Στους χώρους της πρώην βιομηχανία  «ΑΒΕΞ» διαμένουν 350 περίπου άτομα και υπάρχουν και δέκα άτομα σε αντίσκηνα στο παλιό εργοστάσιο της «Πειραϊκής Πατραϊκής», ενώ για λίγες ημέρες  χρησιμοποιούταν και ένας τέταρτος χώρος, για τον οποίο πρέπει να ξέρετε ότι από τις 13 του μήνα έχει σφραγιστεί και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις