Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Τα βρίσκουν Τσίπρας – Καμμένος μετά τον θρίαμβο Ζάεφ!

Τσίπρας Καμμένος Βόρεια Μακεδονία Ζάεφ

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος σύμφωνα με πηγές των ΑΝΕΛ.
Ώρα αποφάσεων μετά την μεγάλη νίκη του Ζόραν Ζάεφ που φέρνει την… καυτή πατάτα που λέγεται “Βόρεια Μακεδονία” στην πλευρά της Ελλάδας.
Τι σκέφτεται ο αρχηγός των ΑΝΕΛ μετά τις αποψινές ραγδαίες εξελίξεις.
Αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην γειτονική χώρα.

Και τώρα… παίξτε μπάλα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ στους συγκυβερνήτες στην χώρα μας. Τσίπρας και Καμμένος είδαν απόψε, Παρασκευή 11.01.2019, τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να θριαμβεύει και να “περνάει” την Συνταγματική Αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της χώρας του με 81 θετικές ψήφους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την “Βόρεια Μακεδονία”.

Τσίπρας Καμμένος Βόρεια Μακεδονία Ζάεφ
Φωτογραφία: Reuters

Πώς θα κινηθούν, ωστόσο, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην συνέχεια;

Η “καυτή πατάτα” είναι πια στα χέρια τους. Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε το… χρέος του και με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Επίσης ο Ζόραν Ζάεφ με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

Πλέον, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών για να… βαφτιστεί “Βόρεια Μακεδονία” η πΓΔΜ πρέπει να περάσει και από την ελληνική Βουλή. Το θέμα είναι… πότε. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως πως αν δεν σημειώνονταν καθυστερήσεις από τα Σκόπια (σ.σ. όπως και έγινε) θα φέρει την Συμφωνία στην Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Συνεπώς οι εξελίξεις είναι δεδομένο πως θα “τρέξουν”. Το “καυτό” ερώτημα είναι όμως το εξής: Πώς θα περάσει η Συμφωνία για την “Βόρεια Μακεδονία”; Ποιοι θα υπερψηφίσουν; Τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος; Πώς θα πράξουν οι βουλευτές του; Και κυρίως πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας;

Τα… βρίσκουν Τσίπρας – Καμμένος

Οι τελευταίες πληροφορίες του newsit.gr λένε πως Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος οδηγούν την ενδοκυβερνητική κρίση προς εκτόνωση.

Πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος προτίθεται να αποδεχθεί μία από τις προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του και να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν ο Πάνος Καμμένος θα επιβάλλει κομματική πειθαρχεία σε ό, τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών που “βαφτίζει” την πΓΔΜ “Βόρεια Μακεδονία”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στο Κόντρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός και άφησε να εννοηθεί ότι τις επόμενες ώρες Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα εκτονώσουν την κρίση χωρίς να υπάρξουν άλλου είδους προβλήματα.

Τσίπρας Καμμένος Βόρεια Μακεδονία Ζάεφ
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Τσίπρας – Καμμένος: Το χρονικό του… θρίλερ για την Βόρεια Μακεδονία

Κι ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έψαχνε εναγωνίως -και τελικά βρήκε- τους απαραίτητους 80 βουλευτές για να επικυρώσει την “Βόρεια Μακεδονία” στην χώρα του, το παρασκήνιο στην Ελλάδα… οργίαζε.

Τσίπρας και Καμμένος δεν συναντήθηκαν τελικά την Παρασκευή, 11.01.2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε πως εν αναμονή εξελίξεων στη γειτονική χώρα, βρίσκεται και σε «διαρκή συνεδρίαση» η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Φέρεται να επισήμανε επίσης πως δεν ισχύουν όσα γράφονται για ψήφο κατά συνείδηση.

Click4more: “Bόρεια Μακεδονία”: Ένας τίτλος… χίλιες λέξεις

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια και μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλλουμε τη συνάντηση μας», τόνισε ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος το μεσημέρι της Παρασκευής (11.01.2019) στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ κι ενώ ακόμη οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει τον “μαγικό αριθμό” 80.

Σε ερώτηση αν αυτό επηρεάζει και τη συνεδρίαση, ο υπουργός Άμυνας απάντησε: “Όλα είναι συναρτώμενα“. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης λήψης φωτογραφιών, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος είπε με… νόημα στους φωτορεπόρτερ: “Βγάλτε φωτό για να μην βγάζετε σενάρια“. Απευθυνόμενος δε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, είπε “είπαν ότι ήσουν για καφέ” (σ.σ.: στην αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, την Τετάρτη).

Η διάψευση των ΑΝΕΛ για αίτημα Καμμένου

Στο μεταξύ, “αποκυήματα φαντασίας” χαρακτήριζαν νωρίτερα οι ΑΝΕΛ τα δημοσιεύματα για την συνεδρίαση της Κ.Ο. Διέψευδαν την πρόθεση που φέρεται να είχε ο Πάνος Καμμένος να αποσύρει τους υπουργούς. Έκαναν ακόμη λόγο για προσπάθεια “κύκλων” να χτυπηθεί το κόμμα.

Click4more: Οι Anonymous χάκαραν τους ΑΝΕΛ! Διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων

Καμία πρόθεση δεν εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για απόσυρση των υπουργών από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ίδιους του ΑΝΕΛ.

Τσίπρας Καμμένος Βόρεια Μακεδονία Ζάεφ
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Τι έλεγαν οι πληροφορίες για το… σίριαλ Τσίπρας – Καμμένος

Οι πληροφορίες που είχαν δει το “φως” της δημοσιότητας, ανέφεραν πως ο Πάνος Καμμένος πρότεινε να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους υπουργούς το κόμματος.

Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν πέρασε, με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να είναι παρούσες σε μια τέτοια απόφαση και εκείνες οι υπουργοί (Κουντουρά και Χρυσοβελώνη) που δεν είχαν προσέλθει.

Υπέρ της πρότασης φέρεται να τάχθηκαν οι Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Τις πιο έντονες πιέσεις σχετικά με το τι στάση θα κρατήσει φαίνεται να δέχθηκε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις