Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βορίδης στο newsit.gr: «Καθυστερήσαμε στο μεταναστευτικό και γι’ αυτό αντιδρούν οι νησιώτες»

Βορίδης στο newsit.gr: «Καθυστερήσαμε στο μεταναστευτικό και γι’ αυτό αντιδρούν οι νησιώτες»

Την απορία του εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης για τις αντιδράσεις των νησιωτών στην δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά. Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου έκανε παράλληλα και αυτοκριτική για την μεγάλη, όπως είπε,  καθυστέρηση στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου.

«Αυτή η εικόνα είναι μια εικόνα που δεν την καταλαβαίνω από την πλευρά των κατοίκων. Οι νησιώτες παραπονούνται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή. Και παρότι παρουσιάσαμε ένα σχέδιο για το οποίο δεχθήκαμε κριτική και κατηγορηθήκαμε ότι είναι σκληρό και αντιμεταναστευτικό και ότι είναι στην γραμμή του Σαλβίνι και του Όρμπαν από την Αριστερά, οι νησιώτες διαμαρτύρονται για τα κλειστά κέντρα κράτησης που» όπως εξηγεί, «θα επιβαρύνουν λιγότερο τις τοπικές κοινωνίες, τους λέμε ότι θα κλείσουν τα ανοικτά κέντρα. Άρα, τους μιλάμε για μια κατάσταση που θα είναι σαφώς καλύτερη». Λέει ακόμα ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροώθησης και αναρωτιέται: «Άρα, τι θέλουν να μείνει η κατάσταση ως έχει;» 

Ο κ. Βορίδης είπε ακόμα στο newsit.gr ότι αν ήταν στην θέση τους θα ήταν στενοχωρημένος και θυμωμένος γιατί επί πολλά χρόνια δεν έγινε τίποτα αλλά δεν θα διαδήλωνε εναντίον μιας κυβέρνησης που λέει ότι θα κάνει κάτι γι’ αυτό. Λέει ακόμα ότι «Η άποψη δεν μας νοιάζει πάρτε τους από εδώ. Η θεωρία της αποσυμφόρησης είναι θεωρία ΣΥΡΙΖΑ». Και εξηγεί: «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελάτε όλοι μέσα και τους βάζουμε στην ενδοχώρα και δεν θα φύγουν ποτέ. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι τους προωθώ στην ενδοχώρα γιατί αυτό θα είναι σαν ανοικτή πρόσκληση. Αυτό ως προοπτική δεν είναι διαχειρίσιμο».

Ο κ. Βορίδης κάνοντας αυτοκριτική είπε: «Τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας δεν έχουν δει συγκεκριμένο αποτύπωμα κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο. Έχουμε ψηφίσει τους νόμους, έχουμε διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο αλλά ενέργεια στο πεδίο δεν έχουν δει. Και είναι επιφυλακτικοί. Και είναι και αγανακτισμένοι και είναι και ανήσυχοι. Αλλά, τώρα που αρχίζει και ενεργεί η κυβέρνηση και το είχαν χειροκροτήσει προεκλογικά οι νησιώτες αντιδρούν. Όταν λέγαμε κλειστά κέντρα, επικροτούσαν οι νησιώτες μας. Νομίζω ότι ένα ρόλο έχει παίξει η καθυστέρηση. Αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε. Έπαιξε μεγάλο ρόλο η καθυστέρηση αλλά και με την καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει και το υλοποιεί».

Δείτε τι είπε ο Μάκης Βορίδης για το μεταναστευτικό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις