Πολιτική

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για την «τεράστια εξάπλωση» του «φαινομένου AirBnb»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σχετικά με το AirBnb κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ερώτηση αυτή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να θεσπιστεί μία μακροχρόνια στρατηγική, ώστε να προστατευθούν η τουριστική ανάπτυξη και οι ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την «τεράστια εξάπλωση του φαινομένου».

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατες έρευνες που διεξήχθηκαν στον τομέα του αστικού τουρισμού, οι οποίες δείχνουν ότι το AirBnb, παρά τη συνολική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας (η οποία δεν είναι ευθέως ανάλογη με την αύξηση των επισκεπτών από ένα σημείο και πέρα), έχει μειώσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Πολλοί κάνουν λόγο για το φαινόμενο του «εκτοπισμού» των μόνιμων κατοίκων σε περιφερειακές περιοχές χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς οι ζώνες κατοικίας του κέντρου πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε «ζώνες AirBnb».

syriza grafeiaeur

Οι απορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το AirBnb

Αυτό -όπως λένε- συνεπάγεται κατ’ αρχάς την ερήμωση αστικών ζωνών στις οποίες υπάρχει εποχιακός τουρισμός, καθώς τα σπίτια δεν ενοικιάζονται από τουρίστες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, την εκτίναξη των ενοικίων, αλλά και γενικά του κόστους ζωής στις εν λόγω περιοχές, και τέλος τη μεγάλη πυκνότητα τουριστών, ιδίως σε περίπτωση που πρόκειται για πόλη που έχει τουριστικές ροές όλον τον χρόνο.

[read4more]

Οι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον Γ. Κυρίτση, επισημαίνουν ότι ο τουρισμός των πόλεων είναι ένα φαινόμενο που εντείνεται διαρκώς και ως εκ τούτου απαιτείται η θέσπιση νομικού πλαισίου για τη σωστή διαχείρισή του.

Εξάλλου, διαπιστώνουν ότι λόγω της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων παρατηρείται εκτίναξη των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας κι όχι μόνο, και τονίζουν ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία αγοράς ακινήτων, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι από την πλευρά της ζήτησης να μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ακόμη, οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα άμεσης φορολόγησης και ελέγχου των ξένων επενδυτών.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να ορίσουν μέτρα για την επιδότηση ενοικίου σε περιοχές υψηλού τουριστικού προφίλ, όπως το κέντρο της Αθήνας και ορισμένα νησιά για τους μόνιμους κατοίκους, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τα νέα ζευγάρια και γενικά όσους αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση.

Ακόμη, θέτουν το ερώτημα εάν προτίθενται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μακροχρόνιες στρατηγικές, οι οποίες να προστατεύουν την τουριστική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουν τις προαναφερθείσες ευαίσθητες ομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Λατινοπούλου για μεταναστευτικό: Έχω ζητήσει θανατική ποινή για τους διακινητές, η χώρα δεν είναι σταθμός Λαρίσης
Η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Φωνής Λογικής υποστήριξες ότι τα φαινόμενα εγκληματικότητας, η αύξηση των γκέτο και η ενίσχυση του Ισλάμ στην Ευρώπη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ήπια μέτρα
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Κωστής Χατζηδάκης: Live η παρουσίαση του νομοσχεδίου κατά της γραφειοκρατίας
Έχουμε ήδη απτά δείγματα γραφής στη μάχη με το βαθύ κράτος σημείωσε αρχικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας ειδική αναφορά στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ όσον αφορά τον χρόνο απονομής συντάξεων
Κωστής Χατζηδάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις startups, η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Έχουμε όλα τα στοιχεία να πετύχουμε στο οικοσύστημα των startups. Έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα σας» είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με εκπροσώπους εταιρειών AI-startups
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
6
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πρωθυπουργός μιας εβδομάδας, υπονόμευσε τους θεσμούς και οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια
«Εάν ο κ. Μητσοτάκης πίστευε στην αναθεώρηση του άρθρου 86, θα το χρησιμοποιούσε συνεχώς για να εμποδίσει τη δικαιοσύνη σε απανωτές δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να μην ελέγξει τους υπουργούς του;»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Τάσος Χατζηβασιλείου: Καμία απόκλιση από τις εθνικές θέσεις – Και ο Αντώνης Σαμαράς είχε μεταβεί στην Τουρκία για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
«Φοβάμαι ότι οποιαδήποτε πιθανή πολιτική πρωτοβουλία του στο μέλλον θα είναι περισσότερο προσωπική και όχι εθνική», ανέφερε για το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να ιδρύσει νέο κόμμα
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη Βουλή