Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βουλή: Η συζήτηση και η ψηφοφορία για την παραπομπή η μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Προκαταρκτική

Επεισοδιακά ξεκίνησε η συζήτηση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με το οποίο ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και λίγο μετά τις 10.30 προκλήθηκε επεισόδιο καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου έκανε απρεπή χειρονομία προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προκαλώντας την αντίδραση του προεδρείου.

Δείτε ζωντανά 

 

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. Κυρίως, είπε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό.

Πλεύρης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου»

«Λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου», τόνισε ο πρώτος ομιλητής-εισηγητής της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άσκηση δίωξης σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Άρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Έρχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει κάθε εισαγγελικό λειτουργό που αποκάλυψε τις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δηλαδή και την Ελένη Ράικου, και τον Ιωάννη Αγγελή, και την Γεωργία Τσατάνη και την Ευγενία Κυβέλου, και τον Παναγιώτη Αθανασίου και πλέον στοχοποιεί και τον κ. Ζαχαρή.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά συναφές με το αντικείμενο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή, τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. «Η υπόθεση είχε και οικονομικό όφελος είχε και πολιτικό όφελος επειδή θέλατε να χτυπήσετε και τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι», επισήμανε.

«Καταλογίζουμε στον πρώην πρωθυπουργό πολιτική ευθύνη διότι έκλεινε το μάτι στον κ. Παπαγγελόπουλο, που ενορχήστρωνε όλο το πλαίσιο του παραδικαστικού και έστησε και τις πρακτικές του», υπογράμμσε ο κ. Πλεύρης.

«Εσείς δεν σεβαστήκατε τους νεκρούς στο Μάτι, με αυτά που ακούμε, θα σεβαστείτε τους 10 πολιτικούς; Παραβιάσατε κάθε νόμο. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το κάνατε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Ο ολοκληρωτισμός σας είναι αυτός που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και θα φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Ντροπή σας!», είπε ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας: «Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών»

«Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών. Αυτό σας αξίζει, αυτό σας αρμόζει, γι’ αυτό και μόνο είστε ικανοί», ανέφερε, στην προανακριτική επιτροπή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή πως η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα που θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη εισαγγελικής λειτουργού, που επιδιώχθηκε με λύσσα και εκδικητικότητα, από την πρώτη μέρα».

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση. Εκεί έγινε το μεγάλο πάρτι», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στο έδαφος των υπερτιμολογήσεων αναπτύχθηκε και το κόλπο της τεχνητής ζήτησης των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού. «Δεν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με θάρρος, αν και σας είπαμε ότι πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τα αποκαλύψουμε», είπε ο βουλευτής. «Κύριε Πλεύρη, μια φορά δεν παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι υπάρχει σκάνδαλο, αν και ο αρχηγός σας δημοσίως τρεις φορές παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές και με πολλούς πιθανούς ενόχους», επισήμανε ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Προσπάθειά σας είναι να πείσετε την κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο Novartis, που έχει βάθος αμέτρητο, δεν υπάρχει».

«To σκάνδαλο ερευνάται στα 4/5 της Οικουμένης. Σε όλες αυτές τις χώρες που ερευνάται είναι σκευωρία; Η προσπάθειά σας είναι να δείξετε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ίδια η Ελένη Ράικου έχει μιλήσει για κορωνίδα των σκανδάλων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει χύσει πολύ αίμα και ιδρώτα για να καλύψει τις απώλειες του εθνικού πλούτου».

«Με λύσσα πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς», υπογράμμισε ο κ. Λάππας, σημειώνοντας ότι η δίωξη Τουλουπάκη θα στιγματίζει το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ιδίως για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι «πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι της Οικουμένης». Όσο για τη δίωξη Τουλουπάκη, κατήγγειλε πως την είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προκάλεσε πλήθος ακυροτήτων στην προδικασία. Ανάμεσα σε αυτές η εξέταση μαρτύρων, εκτός του θέματος της επιτροπής, όπως οι κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, όπως ο Σάμπυ Μιωνής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα Ζαχαρή-Σοφουλάκη. «Ο νόμος προβλέπει ότι η εισαγγελική έρευνα γίνεται πάντα από μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται εισαγγελέας. Γιατί είχαμε δύο εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε πιθανόν κάποια κακή εξέλιξη, μήπως κάποιος εκ των δύο λοξοπατήσει; Ο κ. Σοφουλάκης δεν αφήνει γραμμή στο πόρισμά του να μην αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις αιτιάσεις των μηνυτών», τόνισε ο κ. Λάππας.

Κεγκέρογλου: «Σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν»

«Σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν…» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προτείνοντας να παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και να ελεγχθεί για οκτώ ποινικά αδικήματα από τη Δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν είναι μαγαζιά, ούτε τσιφλίκια και δεν έχουν λευκή επιταγή …». Πρόσθεσε πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στην Δικαιοσύνη, χωρίς την παρουσία των βουλευτών με “γουνάκια”», ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλήθεια, σας θυμίζουν τίποτα τα «γουνάκια» με τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου; Που και τότε πρωταγωνιστές ήσασταν εσείς της δήθεν Αριστερά σας, με τη μια ή την άλλη της μορφή».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κατά την ανάπτυξη της εισήγησή του, ανέφερε πως «το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, είπε πως αυτό «είναι ένα ψευτοδίλημμα και εξήγησε ότι για το ΚΙΝΑΛ υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων και ποιες παραλήψεις υπήρχαν, αλλά είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της».

Καταλόγισε ευθύνες και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και ευθύνες συμμετοχής σε αυτές τις διώξεις σκευωρίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

 Γιατί δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στην ψηφοφορία

«Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, για αυτό και δεν θα συμμετέχουμε στην ψηφοφορία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τα πραγματικά γεγονότα». Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας ταυτόχρονα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «προσπάθεια συγκάλυψης και όχι διερεύνησης και αποκάλυψης του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis».

Ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ορισμένα δεδομένα που υπάρχουν και για τα οποία δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπήρξε σκάνδαλο της Novartis, για αυτό έγινε και εξωδικαστικός συμβιβασμός των ΗΠΑ».

«Η τακτική που εφαρμόζουν όλες οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες επηρεάζουν κράτη, κυβερνήσεις και λειτουργούς της υγείας για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Το σκάνδαλο για τη Novartis ωχριά στο πόλεμο που γίνεται για τον covid-19. Αυτός ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί το υπόβαθρο των διώξεων», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεύτερη αιτία του σκανδάλου είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας από πλευράς όχι μόνο δημόσιας δαπάνης αλλά και ιδιωτικής δαπάνης».

Στη συνέχεια ο κ. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για υποκρισία, τονίζοντας ότι «κανένα από αυτά τα κόμματα δεν ενδιαφέρθηκαν για την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis».

«Αντίθετα και τα τρία κόμματα προσπάθησαν να το συγκαλύψουν και να προχωρήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης παρουσιάζοντάς το ως σκευωρία. Και αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και [παρά τις] δύο Προανακριτικές -και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ-, το σκάνδαλο κουκουλώθηκε. Και όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας για το σκάνδαλο Novartis και τις προεκτάσεις του είναι υποκριτικά, είναι λόγια του αέρα γιατί στην πράξη δεν έκαναν τίποτα για να διερευνηθεί», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Και συνέχισε:

«Αντίστοιχη ήταν και η πρωτοβουλία της ΝΔ. Η κοινή στάση των τριών αυτών κομμάτων ήταν γιατί προσπαθούσαν να συγκαλύψουν την μπόχα και τα “πάρε δώσε” με τους διαπλεκόμενους που συνεχίζουν ανενόχλητοι την κερδοσκοπία τους σε βάρος του λαού. Για αυτό επιλέχθηκε η διερεύνηση των αδικημάτων σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, γιατί θα οδηγούσε στη συγκάλυψη και για τις παρεμβάσεις ακόμα και στη δικαιοσύνη».

Ακόμα, ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ συμμετείχε στις προανακριτικές χωρίς καμία αυταπάτη για το πού θα οδηγηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων».

«Επιδιώξαμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου αλλά συναντήσαμε τείχος απροσπέλαστο με τη συμμετοχή και κύκλων της δικαιοσύνης. Παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου της Προανακριτικής αποτέλεσε και η μη αποστολή του συνόλου της δικογραφίας στο όνομα του ότι είναι απόρρητα τα έγγραφα που ήρθαν από την Αμερική

Επίσης, αποδεικνύεται και από τη στάση που επέδειξαν για τους προστατευόμενους μάρτυρες για τους οποίους εμείς λέγαμε ότι πρέπει να πέσουν οι μάσκες και να εξεταστούν με τα πραγματικά τους στοιχεία. Γιατί τώρα, δεν μπορεί να πέσει φως και να διερευνηθεί η αξιοπιστία των κουκουλοφόρων όταν διατηρούν το καθεστώς ανωνυμίας τους», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Υποστήριξε επίσης ότι «μέσα από τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά από τις καταθέσεις και των ίδιων των ανωτάτων δικαστικών για τους χειρισμούς που κάνουν όταν ερευνούν υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις