Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βουλή: “Άδειασμά” σε ΣΥΡΙΖΑ από Φίλη για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Βουλή: “Άδειασμά” σε ΣΥΡΙΖΑ από Φίλη για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Αποστάσεις από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο που αφορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας πήρε, κατά τη συνάντηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Νίκος Φίλης. Τη χαρακτήρισε ατελή και δεν έκρυψε πως θα τη στηρίξει με «βαριά καρδιά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια ατελή πρόταση για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Συμβιβάζομαι και την υποστηρίζω κατ’ οικονομία βλέποντας και τι προτείνει το κυβερνητικό κόμμα», είπε ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη μετά τις αναφορές του για το ουδετερόθρησκο κράτος. Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας είναι ώριμο θέμα και δεν θίγει το δικαίωμα του πολίτη να θρησκεύεται σε όποιον θεό θέλει.

Έκανε λόγο, επίσης, για φονταμελιστές που επιμένουν στη σημερινή πραγματικότητα και δεν σέβονται το δικαίωμα του πολίτη και τον ηθικό ρόλο της εκκλησίας.

«Η επικρατούσα θρησκεία έχει να κάνει με το 98% του ελληνικού λαού και δεν έχει να κάνει με κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «επένδυσε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο άρθρο 3 ισχυριζόμενος ότι η αναθεώρηση του είναι ώριμη και συμβαδίζει με την νεωτερικότητα».

«Πού βρισκόταν όλη αυτή η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν συνεργαζόταν με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ή όταν προχώρησε στην αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη επειδή διαφώνησε η εκκλησία με τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία;» πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.

Ακόμα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι τα άρθρο 3 του συντάγματος διατυπώνει τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους διαχρονικά και πρόσθεσε ότι είναι υπεκφυγή να λέγονται τα περί επικρατούσας θρησκείας γιατί δεν υπάρχει συνταγματική διάταξη να υστερεί κανονιστικής ισχύος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις