Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλή: Ένταση στην συζήτηση για την τροπολογία για τις ΜΚΟ

Βουλή
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην Βουλή σχετικά με την τροπολογία για τις ΜΚΟ, με τον Νότη Μηταράκη να αναφέρεται στα νησιά του Αιγαίου.

Στο κόκκινο οι τόνοι στην Βουλή μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας για το άσυλο, που βάζει στο “μικροσκόπιο” τις ΜΚΟ.

Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας στην Βουλή ο Μηταράκης

Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή η τροπολογία έρχεται να λύσει επείγοντα ζητήματα ενώ σύντομα η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών. Υποστηρίζοντας την τροπολογία, τόνισε πως αυτή την στιγμή 5 νησιά του Αιγαίου σηκώνουν όλο το βάρος της Ευρώπης. Χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια στην Μυτιλήνη ως μια απαράδεκτη κατάσταση και τόνισε πως είναι αυτονόητο πως παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με αιτήματα ασύλου και διαδικασία παροχής. “Ενισχύσαμε τα μέτρα φύλαξης, ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα και χθες στην Μόρια”, είπε.

Αναφορικά με την τροπολογία κάθε αυτή, ο κ. Μηταράκης είπε πως καθορίζουμε τις αρμοδιότητες του Συντονιστή… Η χώρα έχει σύνορα… με το Μητρώο μελών των ΜΚΟ αυστηροποιούμε το πλαίσιο για τις ΜΚΟ, αυτές δεν είναι απρόσωπες, υπάρχουν οργανώσεις που λειτούργησαν υποδειγματικά αλλά υπάρχουν και άλλες που δεν ξέρουμε σε βάθος την δράση τους.. Με βάση τη νέα διάταξη, είπε ο κ. Μηταράκης, μπορούμε να διαγράφουμε ΜΚΟ που δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους. Και ανακοίνωσε πως η καταγραφή αυτή του «χάρτη» των ΜΚΟ θα γίνει υπό την εποπτεία Ειδικού Γραμματέως για καλύτερη αποτελεσματικότητα και όχι ενός διευθυντικού στελέχους.

Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε πως τα νησιά μας σήμερα σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αλλάζουμε πολιτική, πρώτη προτεραιότητά μας, είπε, είναι η μείωση των ροών, και δεύτερη η στήριξη τοπικών κοινωνιών. Δουλεύουμε με σχέδια και αποφασιστικότητα και θα πετύχουμε.

Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου στην Βουλή

Σε υψηλούς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως η σημερινή παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που εισηγείται την τροπολογία αυτή, είναι μια δημόσια κοινοβουλευτική παραδοχή των λαθών της κυβέρνησης στην μεταναστευτική πολιτική αλλά και του επιτελικού μπάχαλου που έχει δημιουργήσει. Σπείρατε – είπε- ανέμους και τώρα θερίζετε θύελλες. ‘Ήρθατε εδώ για να διαπιστώστε δημοσιογραφικά … ότι όλα όσα έγιναν στην Λέσβο είναι αποτέλεσμα υποκίνησης… Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πρέπει να απαντήσει για το τι έγινε χθες στην Μυτιλήνη, δεν είστε εδώ ως δημοσιογράφοι για να κάνετε διαπιστώσεως…

Το πρόβλημα είπε ο κ. Τζανακόπουλος το έχει δημιουργήσει η ακροδεξιά σας πολιτική. Μιλάτε για πλωτά φράγματα.. δεν ξέρει κανείς εάν θα πρέπει να γελάσει με την ανοησία σας ή να βάλει τα κλάματα. Σας καθιστούμε υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο στην Μόρια, για το γεγονός ότι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και οι κάτοικοι της Λέσβου βρίσκονται σε κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις . Είστε ηθικός αυτουργός, εσείς και η ο κ Μητσοτάκης..

Και… αντεπίθεση ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μούγας καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη αυτού που σήμερα συμβαίνει στα νησιά του Β Αιγαίου ως αποτέλεσμα της πολιτική που άσκησε . Εμείς είπε προσπαθούμε να παρέμβουμε και εσείς μας κάνετε κριτική λόγω της αδυναμίας που επιδείξατε ως κυβέρνηση να πάρετε μέτρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε προφανώς υπήρξε υποκίνηση για τα επεισόδια στα νησιά αλλά αυτή γίνεται από την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβούν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτή η εξαθλίωση που ζουν αυτοί οι άνθρωποι – είπε- είναι εκείνη που τους υποκινεί σε και τέτοιου είδους πράξεις και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα τέρατα που θρέψατε..

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απέκρουσε την κριτική της Ελληνικής Λύσης ότι προσπαθεί να λαδώσει… τους δήμους ώστε να δεχθούν μέσα στους αστικούς τους ιστούς μετανάστες λέγοντας πως αυτά τα 25 εκατ ευρώ είναι ως ανταποδοτικά τέλη για να μπορέσουν να καλύψουν τις δαπάνες που έχουν, δεν είναι μέρος καμίας συνδιαλλαγής. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας ως τέτοια την εκλαμβάνουν οι δήμοι.. αυτό που λέτε για «λάδωμα» προσβάλλει πρώτα από όλους τους νησιώτες μας..

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλο, ο υπουργός είπε πως «εγώ δεν μίλησα ως δημοσιογράφος. Αν ήμουνα θα σας έλεγα ότι μέχρι το 2014 η Ελλάδα δεν ήταν δίοδος, εσείς είστε ιδρυτές της Μόριας, εάν ήμουν δημοσιογράφος θα σας έλεγα ότι το πρόβλημα της συμφόρησης των νησιών προκύπτει από τη συμφωνία με την Τουρκία το 2016 παρά τα θετικά.

Αναγνώρισε, ο κ. Μηταράκης ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα νησιά κυρίως γιατί δεν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την ταχύτητα στην διαδικασία των επιστροφών, ενώ επανήλθε στα γεγονότα στην Μυτιλήνη λέγοντας στον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν θέλουμε να δυσφορείτε. Δεν μπορεί να υπάρχει δυσφορία γιατί παρενέβη η αστυνομία για τους κατοίκους της Μυτιλήνης» ούτε να βλέπουμε δυσφορία και κριτική όταν κάνουμε πολιτική αποσυμφόρησης αλλά και επιστροφές λέγοντες πως από την 1/1 του 2007 έχουμε κάνει 7 επιστροφές όταν εσείς δεν μπορούσατε τόσα χρόνια να κάνετε καμία επιστροφή…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις