Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλή: Η τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Βουλή: Η τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Μητσοτάκης: Να μιλήσουμε για το πως έκανε η οικογένειά σας δουλειές με τη χούντα.
«Το ηθικό σου πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου!»
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Ντροπή σας να κλέβετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής” ανέφερε για τις διακοπές στο κότερο.
Δείτε live την αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα είναι τριήμερη και όπως αναμενόταν ανέβηκαν πολύ οι τόνοι αφού η πολιτική αυτή μάχη δίνεται με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και την οποία ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν σφοδρά, με την κόντρα να… ξεφεύγει και να πηγαίνει σε προσωπικό επίπεδο.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην Βουλή στο liveblogging του newsit.gr

Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις