Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βουλή: Κόντρα στη συζήτηση για εξεταστική επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα»

Βουλή Βουλή

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του προέδρου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και την χρηματοδότηση της καμπάνιας για την πανδημία του κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, και ήδη ακόμη και σήμερα, χωρίς σταματημό σχεδιάζει και εκτελεί μια στρατηγική ποδηγέτησης του Τύπου, βάσει της οποίας παχυλά πακέτα χρηματοδότησης και κρατικής διαφήμισης χρησιμοποιούνται ως όπλο κατά των αντιπολιτευτικών δημοσιογραφικών φωνών και ως επιβράβευση για τις φίλιες προς την κυβέρνηση ή τις βολικά σιωπηλές δημοσιογραφικές πένες», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του και έκανε λόγο για πολιτική αξιοποίηση της πανδημίας.

Δείτε live τη συζήτηση 

 

Η πρώτη «κόντρα»

Από την μεριά της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν για το εάν συμφωνούν να επεκταθεί η χρονική περίοδος της διερεύνησης, και να πάει πιο πίσω, στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης απέρριψε το αίτημα λέγοντας πως αυτό το δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι σε άμυνα και θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις. ΄Όπως είπε, το κείμενο δεν μπορεί να αλλάξει και υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Εμμέσως πλην σαφώς ωστόσο συμφώνησε ότι αυτό μπορεί να γίνει στην Επιτροπή.

Το ΚΙΝΑΛ έχει ανακοινώσει πως στηρίζει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, και την πρόταση της ΝΔ για επέκταση της χρονικής περιόδου.

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης είπε σήμερα πως αυτά που είπε ο κ. Θεοχάρης είναι αστεία, και πως αν θέλει να υπάρξει επέκταση της χρονικής περιόδου ας φέρει την πρόταση στην επιτροπή.

ΚΚΕ: Να επεκταθεί μέχρι το 2011

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως «εμείς είμαστε υπέρ και μάλιστα έχουμε ζητήσει όχι μόνο την επέκταση από το 2015 αλλά και από το 2011, κάτι όμως που δεν το θέλουν τα άλλα κόμματα Κατά τη σημερινή πάντως συζήτηση, το έχουμε συζητήσει και στην Διάσκεψη των Προέδρων, δεν μπορεί να γίνει. Θα το δούμε στην Επιτροπή».

«Δεν είναι τώρα η στιγμή»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωσνταντίνος Χήτας δήλωσε ανοικτός στην διερεύνηση του οτιδήποτε αλλά αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή επέκτασης της χρονικής περιόδου, όπως είπε. Καταλόγισε στην ΝΔ το ότι ανοίγει το θέμα αυτό τώρα για να δημιουργήσει άλλοθι.

ΜεΡΑ25: Κίνηση εντυπωσιασμού

Εκ μέρος του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα είπε πως «είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε διερεύνηση σε βάθος αλλά σήμερα αυτό αποτελεί μια κίνηση εντυπωσιασμού της ΝΔ. Δεν είναι η ώρα η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει. Δείξτε το θάρρος στην επιτροπή ώστε να διευρυνθεί ο χρόνος διερεύνησης».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτση καταλογίζοντας στη ΝΔ προσπάθεια αποπροσατοαλισμού και απονεύρωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ .

Ανεβάζει τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να ανεβάσει τους τόνους, καταγγέλλοντας και βάζοντας στο κάδρο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου. Τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τις «λίστες Πέτσα» και την επικοινωνιακή καμπάνια για την πανδημία με στόχο την άλωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθεί με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις