Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βουλή – LIVE: “Πόλεμος” για τη συνταγματική αναθεώρηση

Βουλή – LIVE: “Πόλεμος” για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η ψηφοφορία θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης (14/02/2019).
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την συνεδρίαση.

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών σήμερα στην Βουλή, στην συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι αλλά μέχρι τότε το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Στο επίκεντρο βρέθηκε αρχικά το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προσπάθησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα. Αντιθέτως, η ΝΔ τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών.

Δείτε live τη συζήτηση

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή. Ο κ. Κοντονής, μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού όπου υποστηρίζεται πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο τροποποίηση άρθρων, δήλωσε στην Βουλή πως η συγκεκριμένη άποψη «δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα γιατί η αποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει».

«Η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος» όπως είπε. Ο Σ. Κοντονής διαφώνησε και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας ακόμα και για αλλοίωση του πολιτεύματος. Όπως είπε: « Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις