Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλή: “Μαλλιά – κουβάρια” για το νομοσχέδιο που παρατείνει την απευθείας ανάθεση συμβάσεων

Βουλή: “Μαλλιά – κουβάρια” για το νομοσχέδιο που παρατείνει την απευθείας ανάθεση συμβάσεων

Σε πολύ υψηλούς τόνους και με υπαινιγμούς ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και μέρος της αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει παράταση για ένα ακόμα χρόνο του καθεστώτος της απευθείας ανάθεσης συμβάσεων.

Το νομοσχέδιο συζητείται με τον χαρακτήρα του “κατεπείγοντος”, κάτι το οποίο ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη (20.12.2018), αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Για το λόγο αυτό μέρος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πρωτόγνωρη στα κοινοβουλευτικά χρονικά διαδικασία. “Υπήρχαν και άλλες χρονιές που είχαμε παράλληλες συνεδριάσεις επιτροπής με την Ολομέλεια που συζητούσε τον Προϋπολογισμό”, ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του επισημάνουν ότι εκείνες οι συνεδριάσεις δεν ήταν για «κατεπείγοντος» νομοσχέδια.

Βίτσας: Όλα έχουν γίνει γνωστά

Τις επιθέσεις αυτές προσπάθησε να αντικρούσει ο Δημήτρης Βίτσας υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει σύμβαση που δεν έχει αναρτηθείς την Διαύγεια . Όλα γίνονται γνωστά. Όταν μιλάς για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πάντα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες…» τόνισε, ενώ κατήγγειλε τη ΝΔ ότι «το γεγονός ότι καταγγέλλετε κάτι, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει. Εδώ και μήνες καταγγέλλετε σκάνδαλα συνέχεια και ένα στοιχείο δεν έχετε φέρει! Στην συζήτηση της επερώτησης σας, σας δώσαμε όλες τις συμβάσεις Τέτοια οκνηρία; δεν τις διαβάσατε; Λέω λοιπόν, το ότι δημιουργείτε καπνό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και φωτιά. Μπορεί να είναι η φωτιά μέσα στο δικό σας κόμμα που δεν έχετε μια σοβαρή αντιπολιτευτική τακτική..»

“Απόδειξη ύψιστης ανικανότητας του υπουργείου”

Ο εισηγητής και τομεάρχης της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αντιτάχθηκε στην διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας πως αποτελεί την «απόδειξη ύψιστης ανικανότητας του υπουργείου. Θέλετε να σας δώσουμε το ελεύθερο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ξοδεύει και να νομιμοποιεί κατά το δοκούν χωρίς κανένα σεβασμό στον προϋπολογισμό χωρίς κανένα σεβασμό σε οποιεσδήποτε συνθήκες διαφάνειας.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες σύσσωμη η κοινή γνώμη καταδικάζει τη διάθεση των κονδυλίων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και εκεί που όλοι φωνάζουν ερχόσαστε με περισσή αλαζονεία και ζητάτε τη νομιμοποίηση όλων των δαπανών που έχετε κάνει.

Είναι εξοργιστικός ο τρόπος με τον οποίο νομοθετείτε. Οποιοσδήποτε από εμάς είχε φέρει ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο, σύσσωμοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν όρθιοι στα έδρανα και θα μιλάγανε για την παραβίαση οποιουδήποτε θεσμού.

Είναι η ταφόπλακα σε οποιαδήποτε διάθεση εξωραϊσμού των δαπανών που γίνονται γύρω από το μεταναστευτικό και ανοίγει την πόρτα σε όλη την κριτική που δεχόσαστε δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα Έχετε μετατρέψει το νομοσχέδιο αυτό σε ένα πλυντήριο δαπανών. Είναι η απόλυτη ομολογία ανικανότητας και συγκάλυψης διαφοράς.»

ΚΙΝΑΛ: Αποσύρετε το νομοσχέδιο

Στο ίδιο μήκος και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «δεν υπάρχει καμία ασφάλεια δικαίου. Με την κατεπείγουσα διαδικασία θέλετε να τελειώνουμε πριν τις γιορτές και να κλείσετε πολλά αγκάθια του υπουργείου, σας καλούμε να το αποσύρετε δεν είναι τιμή για το κοινοβούλιο αλλά και γιατί δεν μπορείτε να παραβιάζετε ούτε τους ορισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις κάτι που σας το λέει και η Ενιαία Αρχή Διασφάλισης Δημοσίων Συμβάσεων που αυτή δεν μπορείτε να πείτε ότι σας τα λέει γιατί σας κάνει αντιπολίτευση».

Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως του απάντησε ότι δεν έχει διαβάσει καλά την έκθεση της Ενιαία Αρχή Διασφάλισης Δημοσίων Συμβάσεων καθώς στην πρώτη παράγραφο το πρώτο που λέει είναι ότι είναι αναρμόδια, καθώς  πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων που εξαιρούνται από το νόμο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις