Πρώτη συμμετοχή στην ΔτΠ των Ανεξαρτήτων βουλευτών υπό τον Μιχάλη Χουρδάκη σήμερα, Πέμπτη (10.10.24) μετά τις επιστολές που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα οι «8» και με τις οποίες τον όρισαν εκπρόσωπό τους. Έντονη η αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα διαβλέποντας, όπως κατήγγειλε, κυβερνητική μεθόδευση από το Μαξίμου, με στόχο να αναγνωριστούν δια της πλαγίας πρώην Σπαρτιάτες, οι οποίοι πλέον ως ανεξάρτητοι εκπροσωπούνται υπό τον Μιχάλη Χουρδάκη στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο για να υπάρχουν συμμαχίες και δεκανίκια κάτι που αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να διευκρίνισε ότι η εκπροσώπηση του Μιχάλη Χουρδάκη των Ανεξαρτήτων, σύμφωνα με τον ΚτΒ, αφορά μόνο την ΔτΠ, προκειμένου να συμμετέχουν και να έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν αποτελεί σύμπτυξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ανεξαρτήτων, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται η συμμετοχή 10 βουλευτών.
Η αυτο- οργάνωση των «8» για την συμμετοχή τους στην ΔτΠ αυτόματα αύξησε τα μέλη της από 27 που ήταν σε 28. Αυτό, σημαίνει ότι στην ΔτΠ θα προστεθεί ένας ακόμα βουλευτής από την ΚΟ της ΝΔ προκειμένου να υπάρχει η σχετική πλειοψηφία από το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.
Ο πρόεδρος της Βουλής συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εκτίμησε ότι το γεγονός ότι οι Ανεξάρτητοι «κινητοποιούνται» μπορεί να είναι και το πρώτο βήμα που μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία της δέκατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εάν συμβεί αυτό, τότε θα έχουν όχι μόνο το δικαίωμα να ψηφίζουν στα νομοσχέδια, τα οποία ψηφίζονται αναλογικά σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, θα συμμετέχουν στις προημερησίες συζητήσεις στην Ολομέλεια και μάλιστα θα προηγούνται των τοποθετήσεων της Πλεύσης Ελευθερίας που η κοινοβουλευτική της δύναμη ανέρχεται πλέον σε έξι βουλευτές.
Προς ώρας, πάντως, η πιθανότητα σύμπτυξης ΚΟ από τους 14 Ανεξάρτητους βουλευτές φαίνεται αρκετά δύσκολη λόγω της πολιτικής ανομοιογενείας τους, κάτι άλλωστε που πολλοί εξ αυτών αναγνωρίζουν.
Αυτό όμως, που αλλάζει ή μπορεί να επηρεάσει προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, είναι οι αποφάσεις της ΔτΠ σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο διορισμός των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (όπου βάση του Συντάγματος απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) ή την για την διατύπωση γνώμης για τους προτεινόμενους για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.