Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Βουλή: Ομόφωνα άρση ασυλίας για Ρένα Δούρου, Διονύση Καλαματιανό, Γιώργο Κοτρωνιά

Βουλή: Ομόφωνα άρση ασυλίας για Ρένα  Δούρου, Διονύση Καλαματιανό, Γιώργο Κοτρωνιά

Ομόφωνα αποφασίστηκε στη Βουλή η άρση ασυλίας για Ρένα Δούρου και Διονύση Καλαματιανό από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργο Κοτρωνιά από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αίτηση άρση ασυλίας για τη Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) ζητήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι του Ματιού, την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης Αττικής. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί η βουλευτής στην Ολομέλεια της Βουλής, με την έναρξη της βουλευτικής περιόδου.

Ομόφωνα έγιναν, επίσης, δεκτές οι αιτήσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών, Διονύση Καλαματιανού (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Κοτρωνιά (ΝΔ), οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία στην Ολομέλειας, νωρίτερα Πέμπτη (21.09.2023).

Την άρση ασυλίας και των τριών είχε προτείνει ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ενώ και οι τρεις βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας τους.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, είπε ότι «πρόκειται για μια προδήλως αβάσιμη υπόθεση», δεδομένου ότι φέρεται να έχει εκδώσει ένα ένταλμα πληρωμής τον Δεκέμβριο του 2017, ως διοικητής του ΕΦΚΑ, όμως η θητεία του είχε λήξει 31.12.2016 ως διοικητού του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. «Συνεπώς, είναι αδύνατο να έχω εκδώσει ένταλμα ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας μου», είπε ο κ. Καλαματιανός και προσέθεσε ότι παρόλα αυτά ζητεί την άρση της ασυλίας του, προκειμένου η υπόθεση να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη και να αποφασίσει η Δικαιοσύνη τα περαιτέρω.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, είπε ότι πρόκειται υπόθεση που τοποθετείται πριν από μία δεκαετία και αφορά στην περίοδο που διετέλεσε δήμαρχος.

«Αφορά υπεξαίρεση σε νομικό πρόσωπο του Δήμου, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, που γινόταν από τον ταμία του και για την οποία υπόθεση, εκτός από τον ταμία και τους ορκωτούς ελεγκτές, ελέγχεται και ο τότε δήμαρχος. Ως δήμαρχος, με πολλαπλές ιδιότητες (μέλος της ΚΕΔΚΕ, μέλος του Κογκρέσου των δημάρχων της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ), σε ένα δήμο με 10 νομικά πρόσωπα και τρεις δημοτικές επιχειρήσεις, στηριζόμουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται από το νόμο. Έτσι κάθε χρόνο ελέγχονταν τα οικονομικά του νομικού προσώπου και όλων των νομικών προσώπων, από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές, τους οποίους μάλιστα δεν διορίζει ο δήμαρχος αλλά το δημοτικό συμβούλιο, και οι οποίοι πιστοποιούσαν κάθε χρόνο συνεχώς ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή υποψία κακοδιαχείρισης», είπε ο βουλευτής.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δεν εμπλέκει τον κ. Κοτρωνιά, ως δήμαρχο, στην υπόθεση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις