Βουλή: Ποιοι αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» του κοινοβουλευτικού ελέγχου

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων, στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αντλήσει ο αναγνώστης του νέου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής, «Επί του…Περιστυλίου».

Στο 13ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των προφορικών μέσων του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δηλαδή των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, των Επερωτήσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και όλων των Επίκαιρων Ερωτήσεων των βουλευτών που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τη περίοδο από τον Ιούλιο 2019 έως και τον Δεκέμβριο 2020.

Η καταγραφή των προφορικών μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συνοδεύεται με τους ανάλογους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που παραπέμπουν στα αντίστοιχα πρακτικά και τα βίντεο των συζητήσεων. Περιλαμβάνονται επίσης και όλα τα συναφή στατιστικά στοιχεία σε παραστατικά γραφήματα, από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, η συντριπτική πλειονότητα των μέσων άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσε σε ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας που επέβαλε ο κορονοϊός, δηλαδή της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.

Η… δραστηριότητα στην Βουλή

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στον τομέα της κατάθεσης επικαίρων ερωτήσεων που ως είθισται υποβάλλονται κυρίως από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προηγείται το Κίνημα Αλλαγής με 346 κατατεθείσες επίκαιρες ερωτήσεις και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 267 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΜέΡΑ25 με 212 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΚΚΕ με 180 επίκαιρες ερωτήσεις, η Ελληνική Λύση με 44 επίκαιρες ερωτήσεις και η Νέα Δημοκρατία με 43 επίκαιρες ερωτήσεις.

Οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της Α΄Συνόδου, δηλαδή από Ιούλιο 2019 έως 4.10.2020, αφορούσαν θέματα των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος. Κατά την τρέχουσα Β΄Σύνοδο δηλαδή από 5.10.2020 έως 18.1.2021, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις αφορούσαν θέματα των υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε περισσότερες από 1.000 επίκαιρες ερωτήσεις, στην Α’ και τη Β’ Σύνοδο της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου

Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις. Από αυτές, οι 5 επίκαιρες ερωτήσεις είχαν υποβληθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο, στη Βουλή κατατέθηκαν 35 επερωτήσεις και επίκαιρες επερωτήσεις, οι περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποίησε αυτό το μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου 21 φορές. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8, η Ελληνική Λύση με 5 και το ΚΚΕ με 1 επίκαιρη επερώτηση.

Όσον αφορά τις υποβληθείσες γραπτές ερωτήσεις, τις περισσότερες έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση. Ειδικότερα, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης υπέβαλαν 5.546 ερωτήσεις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 3.764 ερωτήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ 3.657 ερωτήσεις, του Κινήματος Αλλαγής 1.203, του ΚΚΕ 1.717 και του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν 1.699 ερωτήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Μητσοτάκης: Συνεχάρη τηλεφωνικά τον διευθυντή του δημοτικού στο Δαμάσι Τυρνάβου

Μητσοτάκης: Συνεχάρη τηλεφωνικά τον διευθυντή του δημοτικού στο Δαμάσι Τυρνάβου

Τηλεφωνική επικοινωνία που κατεγράφη σε video είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γρηγόρη Λέτσιο, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου. Ο κ. Μητσοτάκη ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας: Άμεση η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Πέτσας: Άμεση η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνδράμει άμεσα τόσο για την οικονομική κάλυψη των πρώτων ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Να συμφωνήσουμε το συντομότερο για το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Να συμφωνήσουμε το συντομότερο για το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία της Ούρσουλας. Όντως βλέπουμε φως στο τέλος τούνελ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του κατά τη συμμετοχή του σε διαδικτυακή συζήτηση ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης: Όχι σε επιβάρυνση των νησιών με αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών

Μητσοτάκης: Όχι σε επιβάρυνση των νησιών με αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών

Συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και ανατολικής Σάμου, Γεώργιο Στάντζο, των τριών δήμων του Βορειοανατολικού Αιγαίου ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως μόνιμο εργαλείο αποτροπής

Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως μόνιμο εργαλείο αποτροπής

Στην παρέμβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε στην ανάγκη οι κυρώσεις κατά της ... Διαβάστε περισσότερα