Βουλή: “Πράσινο φως” για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Υπερψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανασύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και διεύρυνσης της σύνθεσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπεραμύνεται των διατάξεων για την επανασύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και την διεύρυνση της σύνθεσης της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας.

Τι είπε ο Τζανακόπουλος στην Βουλή

Ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Τζανακόπουλος, αντιγύρισε τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίστηκε ότι αδράνησε η νομοθετική κωδικοποίηση επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν απαιτείται επανασύσταση της ΚΕΚ, παραθέτοντας οκτώ κώδικες που δεν προχώρησαν κατά την θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων και τονίζοντας ότι η Επιτροπή επανασυστήνεται μετά από πρόταση της ίδιας στην κυβέρνηση.

«Εσείς από αυτό ανακαλύψατε μια τεράστια συνομωσία που απεργάστηκε η σημερινή κυβέρνηση για να ασχοληθεί, υποτίθεται, με τις μελλοντικές σας επιθυμίες. Καμία διάθεση τέτοια δεν είχαμε και ήλπιζα ότι θα το είχατε κατανοήσει μέχρι τώρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς ότι η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) είχε υποστηρίξει προηγούμενα ότι η κυβέρνηση προκαταλαμβάνει την επόμενη.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το εν λόγω νομοθέτημα αποκομμένο από τη συνολική στρατηγική της για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας, αλλά στο πλαίσιο ενός επιδιωκόμενου εξορθολογισμού συνολικά της ελληνικής έννομης τάξης.

«Είναι μια στρατηγική για την οποία εκτιμούσα ότι θα υπήρχαν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων. Φαίνεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι έτσι, διότι όποιος έχει μια μικρή έστω επαφή με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, θα έπρεπε να συμφωνεί ότι το ελληνικό κράτος πάσχει, και δεν πάσχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πάσχει από τη στιγμή της ίδρυσής του. Και υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης. Άρα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ζήτημα απλώς και μόνο πολιτικής βούλησης. Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ίδια τη δομή του ελληνικού κράτους, με τις ίδιες τις νοοτροπίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στο εσωτερικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η θέαση των δικαιωμάτων

Ως προς το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στην διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται αυτή, έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης των δικαιωμάτων.

Όπως τόνισε, τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται της πραγματικής κοινωνίας. Τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται των κοινωνικών εκείνων ομάδων, οι οποίες υφίστανται τις διακρίσεις. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο επιχειρείται με αυτήν τη ρύθμιση, είναι επιτέλους οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι οποίες βιώνουν τις δικαιωματικές διακρίσεις και βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο της διεκδίκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν εντός της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι πλήττονται οι αρχές της Συνθήκες των Παρισίων σχετικώς με την ανεξαρτησία της επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι η συνθήκη ακολουθείται κατά γράμμα, ενώ υπήρξε και ενημέρωση και διαβούλευση πριν οριστικοποιηθεί η ρύθμιση.

«Το θέμα ήταν ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε διά του προέδρου της να απέχει από αυτού του τύπου τη διαβούλευση και απαίτησε να συμπληρώνει η ίδια η επιτροπή τα μέλη της, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από τις αρχές των Παρισίων, και πολύ περισσότερο δεν προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» υπογράμμισε επίσης.

Τα κόμματα

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Παναγιώτα Κοζομπόλη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμβάλει στην λύση των προβλημάτων της πολυνομίας ενώ εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφαιρώντας το δικαίωμα ψήφου από εκπροσώπους των υπουργείων και απαγορεύοντας τον ορισμό ως μελών, όσων έχουν βουλευτική ιδιότητα.

«Η συζήτηση στην επιτροπή, δεν μας έπεισε ότι αυτό που εμποδίζει την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων να κάνει τη δουλειά της είναι η απουσία ενός ακόμη νόμου, και μάλιστα ενός νόμου όπως αυτόν. Αντίθετα, μετά τη σημερινή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και την επιστολή που το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Επιτροπών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έστειλε στον πρωθυπουργό, καταλαβαίνουμε ότι φέρνετε τη διάταξη για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων μόνο και μόνο για να τη χρησιμοποιήσετε ως χαρτί περιτυλίγματος, για να καταργήσετε την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Ο Γεώργιος Δημήτριος Καρράς εκ μέρους της ΔΗΣΥ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του καταψήφισε το νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι δεν καταψηφίζει την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αλλά τον άτεχνο τρόπο και τον μη αναγκαίο τρόπο με τον οποίο εισάγεται ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται κατά τον ψευδεπίγραφο τίτλο «σε κωδικοποίηση». Επίσης καταλόγισε στον αρμόδιο υπουργό εμμονή να αλλάξει σήμερα τη σύνθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έναν τρόπο ο οποίος δεν έγινε κατανοητός τι θα εξυπηρετούσε.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τμήμα των αλλαγών που προωθούνται και αφορούν την αναγκαία προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στη θωράκιση δηλαδή της κερδοφορίας και εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων με την ακόμα μεγαλύτερη θεμελίωση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχουν στα χέρια τους και σταθερά ενισχύουν για λογαριασμό τους η μία πίσω από την άλλη, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Ο Ιω. Σαρίδης, καταψήφισε το νομοσχέδιο εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, κάτι που – όπως εξήγησε – δεν είναι απόρροια της παραίτησης του προέδρου της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αλλά έχει να κάνει με την υποκρισία και την καταστρατήγηση των πάντων μέσα στην Βουλή και με το θεατρικό σκηνικό, το οποίο υπάρχει, ενώ ταυτοχρόνως σήμερα η κυβέρνηση μιλάει για «καλή νομοθέτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Παπαγγελόπουλος: Αρχίζει η ανάκριση για τον πρώην υπουργό στον Άρειο Πάγο

Παπαγγελόπουλος: Αρχίζει η ανάκριση για τον πρώην υπουργό στον Άρειο Πάγο

Ανοίγει η αυλαία της ανάκρισης που διενεργεί η αρεοπαγίτης, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της Novartis ... Διαβάστε περισσότερα
Η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους φωτορεπόρτερ για να λυθεί η παρεξήγηση (video)

Η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους φωτορεπόρτερ για να λυθεί η παρεξήγηση (video)

Να μην υπάρχει καμία σκιά και καμία παρεξήγηση στην στάση της απέναντι στους φωτορεπόρτερ θέλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ώρα που έφτανε ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας στο newsit.gr: «Είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού»

Πέτσας στο newsit.gr: «Είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού»

Μια ανάσα από τα 1.000 κρούσματα είναι η χώρα μας όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο newsit.gr. Τι είπε για επιπλέον μέτρα αλλά και για την Τουρκία και τον θρησκευτικό μανδύα που βάζει στις επεκτατικές της βλέψεις. Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις για αύξηση θητείας.