Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση και ένταση για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση και ένταση για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 από την Βουλή για την τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Σε εξέλιξη η σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια. Πυρ και από Ελληνική Λύση.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι με την τροπολογία αυτή μειώνονται τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι απόλυτα εκτεθειμένη για τις πολιτικές της επιλογές και για τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει» αφού έπεσε στο κενό «η έκκληση που κάναμε στην κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να υπάρξει πρώτα διαβούλευση με τα άλλα κόμματα όπως πρέπει για τέτοια θέματα» ανακοίνωσε ότι «εμείς δεν συμμετάσχουμε από εδώ και πέρα. Οι επιλογές είναι δικές σας και οι επιπτώσεις είναι δικές σας».

Στο ίδιο μήκος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι «η ΚΟ του ΚΚΕ κατήγγειλε την διαδικασία και αποχώρησε από την χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα στην Ολομέλεια η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική καταθέτοντας εκπρόθεσμες τροπολογίες Με ρουσφετολογικό και φωτογραφικό περιεχόμενο όπως του διοικητή της ΕΥΠ. Για αυτό και εμείς θα αποχωρήσουμε».

Υψηλοί τόνοι και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που είπε ότι «αυτοί που ήθελαν αριστεία, τώρα δεν θέλουν τα πτυχία, τους διορίζουμε εμείς είναι άριστοι… ο διοικητής ΕΥΠ έχει κλειδιά ασφάλειας χώρας, η αριστεία χωρίς πτυχία δεν υπάρχει…» και για την εμπειρία του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ.Π. Κοντολέοντα είπε «ένας πορτιέρης σε πρεσβεία ήταν, δεν είναι άξιος για διοικητής τη ΕΥΠ, σεκιουριτάς ήταν…». 

Η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρεις υπουργούς διαδοχικά να υποστηρίζουν την τροπολογία και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο να σηκώνει το γάντι…

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, που συνυπογράφει το υπουργείο του την τροπολογία καθώς έχει συναρμοδιότητα ανέφερε ότι για τα προσόντα του διοικητή με την τροπολογία αυτή δίνεται μεγάλη σημασία στην εμπειρία» και σημείωσε ότι «μέχρι τώρα δεν έχει ασκηθεί ουσιαστική κριτική πάνω στην διοίκηση των Υπηρεσιών. Κάνω μια έκκληση στα εθνικά θέματα και θέματα ασφάλειας να υπάρχει μια συγκράτηση στις κομματικές προσεγγίσεις που γίνονται, να έχουμε την αναγκαία συναίνεση»

Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, αναπτύσσοντας μια δική του τροπολογία αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ έχει κάνει τεράστια ζημία αυτό το μήνα. Ο διοικητής που δεν έχει ακόμα διοριστεί, που δεν έχει πάει στην ΕΥΠ ακόμα, μας είπε ότι έκανε ζημιά…. Αλλά δεν άκουσα για την ουσία κριτική αλλά για το πρόσωπο και ένα έχει πτυχίο… δύο επιχειρήματα λοιπόν. Πρώτον τι λέει η προηγούμενη διάταξη να έχει πτυχίο και κάποια εμπειρία, ποιος δηλαδή μπορούσε να διοριστεί; Ένας που αποφοίτησε χθες, πήγε για τρεις μήνες σε μια επιχείρηση με το ισχύον καθεστώς. Τι λέει η τροπολογία; Και τι λέει να έχει πτυχίο και 10ετή εμπειρία και εσείς λέτε ότι κάποιος που έχει 10 χρόνια εμπειρία έχει λιγότερα προσόντα από κάποιον που έχει ένα πτυχίο. Και τα σκέτε όλα αυτά για να βγάλετε ένα μητροπολιτικό μεροκάματο… Ορθώς λοιπόν σήμερα νομοθετεί η κυβέρνηση»

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «ούτε ο προηγούμενος διοικητής είχε τα προσόντα, ο κ. Ρουμπάτης, δεν είχε υποτιμημένο πτυχίο» τόνισε ότι «καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα προσόντα αλλά η διοικητική εμπειρία αυξάνεται και χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στα θέματα ασφάλειας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης σήμερα «δεν ήρθε στην Βουλή γιατί το θέμα δεν είναι προνομιακό για σόου, όπως έκανε με τα capital controls που ήταν προδιαγραμμένα να γίνει, αλλά γιατί εάν ο κ. Μητσοτάκης ερχόταν θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα αλλάξει τα κριτήρια του διοικητή της ΕΥΠ, ότι δεν πάσχει η επιλογή του και ότι είναι παράνομος. Μίλησε για πρωθυπουργικό σκάνδαλο για το οποίο δεν μπορείτε να κάνετε πολιτικό χαβαλέ… σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα βρείτε που έχει διευθυντή σεκιούριτι στην θέση του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς μορφωτικά και εκπαιδευτικά Μην θέλετε να σιωπήσουμε να αφήσουμε να περάσει έτσι ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο είναι δυνατόν να μας εγκαλείτε επειδή αποκαλύπτουμε το πρωθυπουργικό σκάνδαλο που έχει επισημανθεί εδώ και 30 ημέρες Είναι θεσμική εκτροπή αυτό που κάνετε».

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία είτε αύριο το πρωί είτε τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό διότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά σήμερα το απόγευμα στις 6.30.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις