Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλή: Την Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Βουλή: Την Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Περιθώριο ολίγων ημερών, ως την Τρίτη που τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφήνει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για να επεξεργαστεί την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές και να εξετάσει προτάσεις.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο να δεχτεί κάποιες αλλαγές που ωστόσο δεν θα αλλάζουν τον πυρήνα της νομοθετικής του ρύθμισης που βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, η οποία πέρασε από “σαράντα κύματα” πριν κατατεθεί, ώστε να αποκλειστεί θέμα αντισυνταγματικότητας.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση συνεργατών του Πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται και το σχετικό πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που θα αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα ή όχι της κατατεθείσας διάταξης.

Μητσοτάκης: Προσβλέπω σε διακομματική στήριξη

Αν και απαιτούνται μόλις 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να ισχύσει στις επερχόμενες εκλογές, η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, έτσι ώστε ο πολιτικός κόσμος να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων δεν έχουν χώρο στην σύγχρονη πολιτική σκηνή.

“Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα πρώτα μηνύματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποθαρρυντικά, αρκεί να μην υπάρχουν “αγκάθια” όσον αφορά στη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταθέσει τη δική του πρόταση, δεν κλείνει την πόρτα σε διαβούλευση, ενώ και το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα συνεισφέρει αλλαγές στην Ολομέλεια. Παραπέμπει δε, στην αρχική του θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «χαρτοπόλεμος τροπολογιών» αλλά να ομονοήσουν όλα τα κόμματα, ώστε να μην μπει μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή, όπως επισημαίνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι δεν συναινεί, με το σκεπτικό ότι η ρύθμιση έχει «επικίνδυνες γενικεύσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές» και «γενικόλογες αναφορές σε καταδίκες κι αδικήματα». Η εκτίμηση του Περισσού είναι ότι η διάταξη μπορεί να στραφεί και κατά της κομουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Ως την Τρίτη θα πουν την τελευταία τους κουβέντα και η Ελληνική Λύση με το ΜέΡΑ25.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη ακόμη και μόνη της να δώσει τη “μάχη” στη Βουλή, ώστε να μπει φραγμός στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε η Κυβέρνηση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές σχήματα τα οποία έχουν ως αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας, έστω και πρωτόδικα, ή αν αποδειχθεί ότι η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα καταδικασμένο μέλος για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Αυτό θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις