Πολιτική

Βουλή: Την Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Περιθώριο ολίγων ημερών, ως την Τρίτη που τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφήνει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για να επεξεργαστεί την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές και να εξετάσει προτάσεις.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο να δεχτεί κάποιες αλλαγές που ωστόσο δεν θα αλλάζουν τον πυρήνα της νομοθετικής του ρύθμισης που βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, η οποία πέρασε από “σαράντα κύματα” πριν κατατεθεί, ώστε να αποκλειστεί θέμα αντισυνταγματικότητας.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση συνεργατών του Πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται και το σχετικό πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που θα αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα ή όχι της κατατεθείσας διάταξης.

Μητσοτάκης: Προσβλέπω σε διακομματική στήριξη

Αν και απαιτούνται μόλις 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να ισχύσει στις επερχόμενες εκλογές, η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, έτσι ώστε ο πολιτικός κόσμος να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων δεν έχουν χώρο στην σύγχρονη πολιτική σκηνή.

“Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα πρώτα μηνύματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποθαρρυντικά, αρκεί να μην υπάρχουν “αγκάθια” όσον αφορά στη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταθέσει τη δική του πρόταση, δεν κλείνει την πόρτα σε διαβούλευση, ενώ και το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα συνεισφέρει αλλαγές στην Ολομέλεια. Παραπέμπει δε, στην αρχική του θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «χαρτοπόλεμος τροπολογιών» αλλά να ομονοήσουν όλα τα κόμματα, ώστε να μην μπει μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή, όπως επισημαίνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι δεν συναινεί, με το σκεπτικό ότι η ρύθμιση έχει «επικίνδυνες γενικεύσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές» και «γενικόλογες αναφορές σε καταδίκες κι αδικήματα». Η εκτίμηση του Περισσού είναι ότι η διάταξη μπορεί να στραφεί και κατά της κομουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Ως την Τρίτη θα πουν την τελευταία τους κουβέντα και η Ελληνική Λύση με το ΜέΡΑ25.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη ακόμη και μόνη της να δώσει τη “μάχη” στη Βουλή, ώστε να μπει φραγμός στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε η Κυβέρνηση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές σχήματα τα οποία έχουν ως αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας, έστω και πρωτόδικα, ή αν αποδειχθεί ότι η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα καταδικασμένο μέλος για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Αυτό θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ: Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι 4 νέοι αναπληρωτές εκπρόσωποι - Κανελλοπούλου, Νασιμπιάν, Λαγκαδιανός και Δαμιανού
Τον συντονισμό της ομάδας των αναπληρωτών εκπροσώπων αναλαμβάνει η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας παρουσίας του κόμματος
Οι τέσσερις νέοι αναπληρωτές εκπρόσωποι της ΝΔ
ΠΑΣΟΚ: Ο καφές στο Κολωνάκι που έφερε «αναταραχή» στην Κεντροαριστερά και η επιχείρηση «ανάδειξη των πρωτοκλασάτων»
Το ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου
ΠΑΣΟΚ, Γραφεία Χαριλάου Τρικούπη
Το χαρτί της εντιμότητας παίζει η ΕΛΑΣ απέναντι στην κυβέρνηση των σκανδάλων
Με επίκεντρο τη διαφάνεια, τους ελέγχους και τη λογοδοσία, η Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα συνδέει τις κυβερνητικές υποθέσεις με μια συνολικότερη κρίση θεσμών - «Ρεκόρ διαφθοράς» καταγγέλλει η Θεώνη Κουφονικολάκου, ενώ προτείνει σύστημα ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων με τεχνητή νοημοσύνη
Αλέξης Τσίπρας 5
«Μετωπική» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στη Βουλή με φόντο το «Χωριάτικο» – Έδωσαν ραντεβού στα Χανιά
«Θα αλλάξω το εισιτήριο, θα βγάλω πρωινό για να τα πούμε», είπε ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη να του απαντά: «Χαίρομαι που θα αλλάξεις την πτήση σου και θα είμαστε μαζί»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής 12
Κοινή δήλωση από Ελλάδα, ΕΕ, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μήνυμα προς Άγκυρα και Τρίπολη μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή - Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Λαμπρινίδη και Γκουτέρες για το Δίκαιο της Θάλασσας
Γεραπετρίτης και Γκουτέρες 94