Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Βούτσης: “Πρέπει να εργαστούμε εναντίον του ναζισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”

Βούτσης

«Εμβόλιμο» μήνυμα κατά του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στην ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Καταδίκασε την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη που έγινε την περασμένη Κυριακή, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ανάφερε πως «είναι δυστυχία, καθώς προχωράμε ήδη αρκετά χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα, να υπάρχουν επιλήσμονες των αξιών του ανθρωπισμού, οι οποίες ιστορικά καταβαραθρώθηκαν μέσα στο Άουσβιτς και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.  Επιλήσμονες που φτάνουν μέχρι τις ηγέτιδες πολιτικές τάξεις σε ευρωπαϊκές χώρες και αλλού και είναι ανεκτικοί στην ιδεολογία που οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία.

Διότι προφανώς δεν ήταν έργο ενός ανδρός ή μιας ηγέτιδας τάξης αυτά τα στρατόπεδα. Ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έγινε για τουλάχιστον μια δεκαετία, έτσι ώστε να γίνει ανεκτική η συνείδηση των υπολοίπων στο έγκλημα που είχε προαποφασιστεί και πήρε τη μορφή της ‘‘τελικής λύσης’’, στην τελική πια φάση της τραγωδίας. Αυτός είναι ο ναζισμός» και πρόσθεσε ότι «και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πριν από μια εβδομάδα, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν αυτοί οι οποίοι πήγαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και άφησαν τη σφραγίδα τους. Είναι παρών αυτός ο κίνδυνος και παρούσα η ανάγκη να εργαζόμαστε εναντίον αυτής της ιδεολογίας. Και εδώ και στην Ευρώπη και παντού» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις