Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βουλή: Αποδοκιμασίες της Βουλής με τη μετάθεση του “παράλληλου προγράμματος”

Βουλή: Αποδοκιμασίες της Βουλής με τη μετάθεση του “παράλληλου προγράμματος”

Tην αποδοκιμασία τους στην καθυπόταξη της ανεξαρτησίας της Βουλής στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, εξέφρασαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
 

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η προαναγγελία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι μετατίθεται για Παρασκευή και Σάββατο η αυριανή συζήτηση και ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος» από την Ολομέλεια, όπως ήταν προγραμματισμένη – είχε εκδοθεί και σχετική ημερήσια διάταξη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία σε ότι αφορά τους χρόνους κατάθεσης των νομοσχεδίων μπορεί να ανήκει στην κυβέρνηση όχι όμως και να διαμορφώνει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων κατά την δική της επιλογή. Αυτό, φέρεται να τόνισαν, ανήκει στην αρμοδιότητα των οργάνων της Βουλής και ειδικότερα της ΔτΠ.

Η ΝΔ, επίσης, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Νίκου Δένδια έθεσε ένα ακόμα κρούσμα «καθυπόταξης» της Βουλής από τους υπουργούς, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, και αφορούσε την μετατροπή του γραφείου Τύπου της Βουλής, σε γραφείο Τύπου του υπουργείου και του υπουργού Υγείας…

Το επίμαχο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε και αποστάλθηκε από το γραφείο Τύπου της Βουλής, σε αντίθεση με όλα τα ισχύοντα κοινοβουλευτικά θέσμια που επικρατούν από την μεταπολίτευση, ανέφερε ότι «Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση για την καθολική κάλυψη των δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, όπως προανήγγειλε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση των από 24.12.2015 και από 30.12.2015 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων διαφόρων υπουργείων.

Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εμείς με αυξημένη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει γίνει -και το αποδείξαμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού-, αλλά και με τη συνέργεια των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, που επίσης έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και οι μεταβιβάσεις πόρων και τον Γενάρη από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ το αποδεικνύουν αυτό, θέλουμε να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας αυτήν την περίοδο. Γι’ αυτό ακριβώς προχωρούμε την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε τη νομοθετική ρύθμιση της καθολικής κάλυψης των ανασφάλιστων ανθρώπων». Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «θεωρούμε ότι ήδη, από τη συζήτηση που έχει γίνει στη Βουλή, υπάρχει κλίμα ανακούφισης στην κοινωνία γι’ αυτή την εξέλιξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε πως αυτή την ενημέρωση , εάν ο υπουργός Υγείας ήθελε να κάνει θα μπορούσε κάλλιστα να το έπραττε μέσα από το γραφείο Τύπου και όχι από το γραφείο Τύπου της Βουλής καθώς αναφέρει τι είπε ο Υπουργός αλλά δεν παρέχει ενημέρωση για τις θέσεις των κομμάτων που εκφράστηκαν στην Επιτροπή . Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φέρεται ότι δέχθηκε τις παρατηρήσεις του Νίκου Δένδια. Κύκλοι της ΝΔ πάντως έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το θέμα αυτό «κρατείτε και θα το παρακολουθούμε…»  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε