Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Βουλή: Μια ωραία ατμόσφαιρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Ήπιοι τόνοι, συμφωνία να… ψηφίσουμε και να φύγουμε νωρίς, “σιωπή” των πολιτικών αρχηγών αλλά και φαρμακερά βέλη περιλαμβάνει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Mε ελάχιστους παρόντες συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση να έχει στραμμένο το βλέμμα στην ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών και τα ποσά που θα απαιτηθούν για τη νέα θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και με ήπιους τόνους ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 η ώρα και ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 8 το απόγευμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλή, αλλά έχει προσφωνηθεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα, γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου (31.10.2015).

Μέχρι αυτή την ώρα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν έχει γίνει γνωστό ότι θα θελήσει να μιλήσει κάποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το επί της αρχής «ΝΑΙ» που έχουν δηλώσει από χθες το βράδυ στην Επιτροπή Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και τις επιφυλάξεις του Ποταμιού, μάλλον «εξοστρακίζουν» και την κατάθεση από κάποιο κόμμα για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η διαδικασία, μάλιστα κυλά εντός του προγραμματισμού καθώς ενώ σε λίγο ολοκληρώνονται οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η προγραμματισμένη διαδικασία έχει αποκλίνει μόλις δέκα λεπτά, κάτι πρωτόγνωρο για την συζήτηση στην Ολομέλεια ενός κρίσιμου νομοσχεδίου.

Οι γενικά πάντως, ήπιοι τόνοι στους οποίους κινείται η έναρξη της συνεδρίασης, δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι ανταλλαγές «φαρμακερών» βολών μεταξύ των συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων εισηγητών και βουλευτών.

Όπως του εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, που «κέντρισε» του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστεράς τα έκανε και πάλι μούσκεμα, καθώς παγιδευμένοι σε ιδεοληψίες οδηγήσατε την οικονομία στο τέλμα και στην αναπόφευκτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, άνοιξε με χιούμορ την ομιλία λέγοντας «Κυρίες και Κύριοι Καλημέρα σας. Σήμερα 31.10.2015 για τρίτη φορά ζώσουμε τους τραπεζίτες όπως έλεγε κάποτε ο κ. Τσίπρας. Μια ημέρα που τιμάται η «ημέρα της αποταμίευσης». Μια αποταμίευση που πλέον με όσα πληρώνουμε σε φόρους δεν περισσεύει και κάτι για να αποταμιεύσουμε…».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτης είπε πως «εμείς δεν θα κάνουμε ότι εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σηκώσουμε τις πλάκες από τα πεζοδρόμια. Δεν θα σας καταγγείλουμε για απάτριδες, ούτε θα ζητήσουμε να στηθούν αγχόνες. Θα στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών γιατί αποτελούν τον τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας…»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, πάντως, από την πλευρά του εξήγησε γιατί «αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Γιατί, θα «τρέχουν» παράλληλα και τα κόκκινα δάνεια…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε