Βρετανικά ΜΜΕ: “Όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα βλέμματα στην Αθήνα”!

φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Ως μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη χαρακτηρίζουν τη Δευτέρα (14.1.2019) τα βρετανικά ΜΜΕ τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Ενδεικτικό της απήχησης των στιγμών στην Αθήνα είναι το δημοσίευμα στους Financial Times που γράφει: “Ο πρωθυπουργός μιας χώρας της Ε.Ε. που είχε μια ταραχώδη σχέση με την ευρωζώνη αντιμετωπίζει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αυτήν την εβδομάδα για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας που αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής διαπραγμάτευσης, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου που αντιτίθεται στη συμφωνία με τη “Μακεδονία” για αλλαγή του ονόματός της” και προσθέτει: “Το διακύβευμα είναι υψηλό για τα Σκόπια, την περιοχή των Βαλκανίων και την Ε.Ε., όπως και για τον κ. Τσίπρα”.

Οι Financial Times τονίζουν ότι “η διμερής συμφωνία που υπεγράφη επί της αρχής το προηγούμενο έτος για την αλλαγή του ονόματος σε ”Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” θα έληγε μια σχεδόν δεκαετή διαμάχη που πυροδοτήθηκε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τα Σκόπια για να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. – μια ώθηση και για τους πέντε βαλκανικούς γείτονες της ΠΓΔΜ που θέλουν επίσης να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Ο Έλληνας ηγέτης θα πρέπει τώρα να αγωνιστεί για την πλειοψηφία που απαιτείται σε μια Βουλή όπου το κόμμα του κατέχει 146 από τις 300 έδρες.

Αν αποτύχει, θα τεθεί υπό αμφιβολία η συμφωνία μετονομασίας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων την προηγούμενη Παρασκευή (11.1.2019), αλλά απομένει ακόμα να επικυρωθεί και από το ελληνικό”.

Η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό ζήτημα αποτελεί την κληρονομιά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990. Οι εθνικιστές στην Αθήνα αντιτάχθηκαν στην ονομασία ”Μακεδονία” το 1991 διότι το θεώρησαν ως ένδειξη εδαφικών σχεδίων στην συνονόματη ελληνική περιοχή.

Η συμφωνία αλλαγής του ονόματος συνήφθη μεταξύ του κ.Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν κρίσιμη για τα Σκόπια για την έναρξη, μετά από 12 μήνες, της ενταξιακής διαδικασίας, παρά τις ανησυχίες από κάποια κράτη μέλη για το ιστορικό της ”Μακεδονίας” στον τομέα του κράτους δικαίου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι οπαδοί της διεύρυνσης ήδη αντιμετωπίζουν μια μάχη για να πείσουν τις σκεπτικιστικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία ότι η ”Μακεδονία” έχει κάνει “απτή πρόοδο” στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Τώρα, το ζήτημα στην Αθήνα απειλεί να θέσει ένα επιπρόσθετο ανεπιθύμητο εμπόδιο για όσους στην Ε.Ε. θέλουν να υποδεχθούν τον δυτικό βαλκανικό γείτονά τους, καθώς οι Βρετανοί – πιθανώς – θα αποχωρήσουν, καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

Irish Times: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών με τη στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του κυβερνητικού του εταίρου που του αφαιρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών”, γράφουν οι Irish Times.

Η κρίση αφήνει έωλη τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ”Μακεδονίας” σε ”Βόρεια Μακεδονία” και η αποδοχή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη ώστε το μικρό βαλκανικό κράτος να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Η ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής για την ονομασία αναμένεται αργότερα αυτόν το μήνα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί με την στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών” γράφει η ιρλανδική εφημερίδα.

Independent: Η “Μακεδονία” γίνεται “Βόρεια Μακεδονία” εγκρίνοντας την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα

Η ”Μακεδονία” εγκρίνει την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία της σε ”Βόρεια Μακεδονία”, γράφει η βρετανική Independent. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ”Μακεδονία” εκπλήρωσε το μέρος που της αναλογεί από την ιστορική συμφωνία, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα, αφού οι βουλευτές της ενέκριναν τις συνταγματικές αλλαγές για τη μετονομασία της χώρας σε ”Βόρεια Μακεδονία” και τώρα το θέμα πηγαίνει στην ελληνική πλευρά που πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά την αλλαγή ονόματος, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία άσκησε έντονες πιέσεις στη ”Μακεδονία” για να υποστηρίξει τη συμφωνία παρά τις έντονες επικρίσεις του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που επένδυσε σημαντικά στη συμφωνία.

Και οι 81 βουλευτές της ΠΓΔΜ που παρευρίσκονταν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της 11ης Ιανουαρίου υποστήριξαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις. “Δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία και χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Χρίστιαν Μισκόσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζάεφ για “εκβιασμούς” των βουλευτών. Ο Μισκόσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνταγματικές αλλαγές εγκρίθηκαν ενάντια στις επιθυμίες του λαού της ”Μακεδονίας” και περιέγραψε την ψηφοφορία ως “πράξη προδοσίας” τονίζει ο Independent.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Κουτσούμπας: Πώς γεννιούνται τα τέρατα – Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις

Κουτσούμπας: Πώς γεννιούνται τα τέρατα – Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις

Στο θάρρος των ανθρώπων που έσπασαν τη σιωπή τους και κατήγγειλαν την κακοποίηση που δέχτηκαν αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η απόφαση νέων ανθρώπων, ανδρών και ... Διαβάστε περισσότερα
Πελώνη: «Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Άλλου δεν είναι ανεκτή»

Πελώνη: «Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Άλλου δεν είναι ανεκτή»

«Η σεξουαλική παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση, η καταχρηστική βία δεν είναι ανεκτές. Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Άλλου δεν είναι ανεκτή. Ούτε το ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης στους Αγίους Αναργύρους: Τεχνολογικό πάρκο το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ

Μητσοτάκης στους Αγίους Αναργύρους: Τεχνολογικό πάρκο το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ

Στους Αγίους Αναργύρους βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρών υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων ... Διαβάστε περισσότερα
Κουτσούμπας: «Ο ένας χρόνος πανδημίας φανέρωσε ξανά τις τεράστιες αντιθέσεις και τα αγιάτρευτα αδιέξοδα της κοινωνίας που ζούμε»

Κουτσούμπας: «Ο ένας χρόνος πανδημίας φανέρωσε ξανά τις τεράστιες αντιθέσεις και τα αγιάτρευτα αδιέξοδα της κοινωνίας που ζούμε»

«Ο ένας χρόνος πανδημίας που έχει στοιχίσει ήδη τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και χιλιάδων στη χώρα μας, φανέρωσε ξανά τις τεράστιες ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης για ένα χρόνο κορονοϊού: Ο πόλεμος συνεχίζεται, η νίκη είναι πλέον ορατή

Μητσοτάκης για ένα χρόνο κορονοϊού: Ο πόλεμος συνεχίζεται, η νίκη είναι πλέον ορατή

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Η δύσκολη «εξίσωση» της Αττικής καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Lockdown: Η δύσκολη «εξίσωση» της Αττικής καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Η αύξηση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η «ασφυξία» στα νοσοκομεία κρατούν πίσω την άρση των μέτρων στην Αττική. Οι σκέψεις της κυβέρνησης και οι πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος του λιανεμπορίου.
ΝΔ για επίθεση στο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν

ΝΔ για επίθεση στο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν

«Η επίθεση θρασύδειλων τραμπούκων στο Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης” είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος στόχων που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία», ... Διαβάστε περισσότερα