Πολιτική

Βρετανικό ΥΠΕΞ σε Μαξίμου: «Η συνέντευξη Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν εξοργιστική»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Βρετανίας, λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα βρετανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τις εξελίξεις, προχωρώντας, μάλιστα, και σε αποκαλύψεις με… φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.  

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα “Sun”, αποκαλύπτει ότι χθες, Δευτέρα (27.11.2023), το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε e-mail στην Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο τόνιζε ότι ο χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ήταν ιδιαιτέρως εξοργιστικά.

Επισήμως, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας. Αυτή την πρόταση, απέρριψε η ελληνική πλευρά, που θεώρησε ως δεδομένο πως ο Σούνακ δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιπλέον, η Αθήνα διέψευσε ότι ήταν εκτός ατζέντας το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, σήμερα (28.11.2023), ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογο του, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μετωπική» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στη Βουλή με φόντο το «Χωριάτικο» – Έδωσαν ραντεβού στα Χανιά
«Θα αλλάξω το εισιτήριο, θα βγάλω πρωινό για να τα πούμε», είπε ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη να του απαντά: «Χαίρομαι που θα αλλάξεις την πτήση σου και θα είμαστε μαζί»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής
Κοινή δήλωση από Ελλάδα, ΕΕ, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μήνυμα προς Άγκυρα και Τρίπολη μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή - Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Λαμπρινίδη και Γκουτέρες για το Δίκαιο της Θάλασσας
Γεραπετρίτης και Γκουτέρες 78
Κεραμέως για εργαζόμενους Pizza Fan και «Το Χωριάτικο»: «Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους»
««Το μείζον αυτήν την στιγμή είναι ότι όσο οι συμβάσεις εργασίας είναι ενεργές, ο εργοδότης έχει ευθύνη να πληρώσει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία» λέει η υπουργός
Νίκη Κεραμέως
Ο Μιχάλης Μπεκίρης αποχωρεί προσωρινά από το γραφείο Μητσοτάκη στη Βουλή: «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια»
Εν μέσω της αντιπαράθεσης για το πτυχίο και το ΦΕΚ διορισμού του, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «πρωτοφανή εκστρατεία προσωπικής στοχοποίησης»
Μιχάλης Μπεκίρης 47