Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Βροντερό και ομόφωνο «Δεν είναι αθώοι» για την Χρυσή Αυγή στη Βουλή (pics)

Βροντερό και ομόφωνο «Δεν είναι αθώοι» για την Χρυσή Αυγή στη Βουλή (pics)

Η Βουλή «απαίτησε» ομόφωνα την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την δικαιοσύνη. Η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει αύριο στο τέλος της με τους δικαστές να ανακοινώνουν την απόφαση κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά την έναρξη της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήκωσαν χαρτιά μέσα στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα γράμματα να σχηματίζουν το γνωστό σύνθημα «δεν είναι αθώοι».

Click4More «Αστακός» τα δικαστήρια για τη δίκη της Χρυσής Αυγής – 1.500 αστυνομικοί επί ποδός

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο αγώνας είναι διαρκής γιατί όπως γράφει και ο Αλμπέρ Καμί στο βιβλίο του «η πανούκλα δεν πέρασε κρύβεται ακόμα μέσα στα βιβλία και το ύφασμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, στο ίδιο μήκος ανέφερε πως «καταδικάσαμε και πολεμήσαμε τόσο μέσα στην Βουλή όσο και έξω το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν για να οδηγήσουν αυτούς τους εγκληματίες στην φυλακή. Είμαστε όλο το δημοκρατικό τόξο σε αυτόν τον αγώνα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τείχος Δημοκρατίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αύριο το σωστό και καταδικάζουμε την Χρυσή Αυγή όχι μόνο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και την γενεσιουργό θέση της Χρυσής Αυγής να δολοφονήσει την Δημοκρατία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον κοινό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε με την έναρξη της συνεδρίασης να κάνει μια παρέμβαση λέγοντας ότι “Αύριο δεν είναι μια κανονική ημέρα. Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, στην Ευρώπη, παγκοσμίως. Θα πούνε κάτι πως η νομοθετική εξουσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη δικαστική. Υπάρχουν μέρες που δε μπορεί να σιωπά κανείς. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες.  Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Πρέπει αύριο να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που σε όλη την Ευρώπη είναι θύματα ναζιστικής, εγκληματικής δράσης. Πρέπει να δικαιωθούν και ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Ζακ Βεντούρα και οι άλλοι 6 βουλευτές που έχουμε το μνημείο έξω από την Ολομέλεια, οι 8 Εβραίοι βουλευτές που χάσανε τη ζωή τους στο Άουσβιτς και στα άλλα κρεματόρια των ναζιστών. Όπως πρέπει να δικαιωθούν και όλοι αυτοί που φορέσανε κίτρινο αστέρι, όλοι αυτοί που φορέσανε κόκκινο τρίγωνο ή ροζ τρίγωνο. Αύριο δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Όλη η Ευρώπη μας κοιτάει. Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στο ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε «Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός» και ποτέ δε μπορούμε να σιωπάμε σε μια τέτοια συγκυρία”.  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , μόλις τελείωσε την τοποθέτησή του ο κ. Τσακαλώτος σήκωσαν πικέτα σχηματίζοντας την φράση «Δεν είναι αθώοι».

«Είμαστε από την πρώτη στιγμή μπροστά στον αγώνα κατά του ναζισμού, τόσο η πρόεδρος μας όσο όλοι εμείς» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι τον όρο δημοκρατικό τόξο τον κατοχυρώσαμε το 2012 με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Έχουμε παρακολουθήσει τις εξελίξεις από τη δολοφονία και μετά από κοντά και τα στελέχη μας από τη πρώτη γραμμή, είμαστε αυτοί που συμμετέχουμε σε προσπάθεια να είναι η ημέρα δίκης μέρα ζωντανή μνήμης δολοφονίας, να είναι ζωντανή η μνήμη του Παύλου Φύσσα και όλων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Σημείωσε όμως με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ότι «έκανε καλά η Βουλή να καταδικάσουμε και καταγγείλουμε τη βάρβαρη ενέργεια στο εβραϊκό νεκροταφείο. Με πίστη στη δικαιοσύνη αντιμετωπίζουμε τα θέματα, δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τη κρίση των δικαστών που  θα κρίνουν κατά το Σύνταγμα  και αυστηρούς κανόνες Ποινικού Δικαίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στη φυλακή να καταδικαστούν με τις ανώτατες ποινές και όχι με βάση την πρόταση της  εισαγγελέως Αδαμαντίας  Οικονόμου που αθωώνει τη ΧΑ και υιοθετεί την  επιχειρηματολογία της λες και είναι στέλεχος  της Χρυσής Αυγής». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων «είμαστε οι πρώτοι που ανοίξαμε πόλεμο μαζί τους, όταν είχαν υποτιμηθεί  από άλλα κόμματα [..] . Φτάσαμε στο τέλος  της δίκης και τώρα είναι η αρχή άλλων πραγμάτων, είναι δολοφόνοι γιατί είναι ναζιστές η ιδεολογία απάνθρωποι…» και ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση έξω από το δικαστηριο και οι δικαστές πρέπει να ακούν την κοινωνία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε ότι η πολιτικές αδυναμίες των κομμάτων, οδήγησε ένα  κομμάτι πολιτών σε αυτή τη φασιστική επιλογή και έφεραν την Χρυσή Αυγή στην  Βουλή, στην Ελλάδα στο λίκνο της δημοκρατίας όμως δεν χωρούν ναζιστικά μορφώματα  Θέλουμε αύριο η Δικαιοσύνη να δείξει το πιο αυστηρό της πρόσωπο σε αυτούς που υπηρετούν το ναζισμό και τον φασισμό.

Τέλος η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα ανέφερε πως «ο ναζισμός θα μας βρει όλους απέναντι του, η ΧΑ είναι εκτός Βουλής και εκεί θα πρέπει παραμείνει, οφείλουμε να υψώσουμε τοίχος απέναντι σε αυτά τα μόρφωμα,. Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί, χαιρετίζω πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, αύριο όλοι εκεί».

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης νωρίτερα εκφράζοντας το Σώμα, καταδίκασε τους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις