Πολιτική

Βρούτσης για e-ΕΦΚΑ: Επιλέγεις ελεύθερα, στοχεύεις υψηλότερα

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/).

Μέσω της πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους. Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει εφέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία, επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του.

Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή.

Άρα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν, μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Δίνουμε τη δυνατότητα στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες της χώρας, να επιλέξουν ελεύθερα το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς τους, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα χρόνια εργασίας τους. Διαμορφώνουμε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον ασφάλισης με έντονα κοινωνικά και αναπτυξιακά στοιχεία, με ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Επιδίωξή μας είναι όλοι οι Έλληνες να πιστέψουν ξανά στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να ενταχθούν σε αυτήν, να της εμπιστευθούν τους κόπους τους και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, αντάξια των προσδοκιών τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφιά» Γεωργιάδη για Δένδια: «Να μην δεχόμαστε εύκολα την κριτική από αυτούς που δεν μιλάνε καθόλου»
«Αν μιλάς και υπερασπίζεσαι ένα δύσκολο έργο τότε θα φύγει και κανένας πόντος, και για να το πω ανάποδα, αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να φύγει κανένας πόντος δεν μιλάνε καθόλου» λέει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης
Κασσελάκης: Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας – Δεν μπαίνει ”λουκέτο” στο Κίνημα Δημοκρατίας
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών
Ο Στέφανος Κασσελάκης 13
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2026: Η Βενεζουέλα, οι «αιώνιοι» φοιτητές, οι λαϊκές αγορές και η λειψυδρία
«Το 2026 συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει εδώ και 6,5 χρόνια: να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, χωρίς να παίζουμε με τα δημόσια οικονομικά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή 92
Ανδρουλάκης για ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες: Το θέμα αυτό δεν είναι στα χέρια μας, έχουμε τις δικές μας προτάσεις
«Οι προτάσεις μας είναι 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για 5 χρόνια, για να υπάρχει χαμηλό κόστος παραγωγής, 5 ευρώ το πάγιο και 120 δόσεις γιατί τα χρέη είναι πολλά»
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στη Δυτική Μακεδονία