Πολιτική

Βρούτσης – Μηταράκης: Ψυχρό κλίμα και… άδειασμα για την πώληση οφειλών σε funds

Η διάψευση για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, φαίνεται πως έφερε στον αφρό την κακή χημεία ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό, Νότη Μηταράκη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από το χειρισμό της υπόθεσης που ακολούθησε, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο υπουργός δεν γνώριζε για τις διαρροές που είχαν γίνει – προφανώς – από την πλευρά του υφυπουργού του και το δημοσίευμα του Reuters. Όμως, ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι η διάψευση που εκδόθηκε από τον κ. Βρούτση – με την οποία «άδειασε» επί της ουσίας τον υφυπουργό του – ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μαξίμου και έγινε με την έγκρισή του.

Click4more: Αλλάζει το ασφαλιστικό – Οι 5+2 νέες κατηγορίες – Όσο υψηλότερες οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη και η σύνταξη

Επιπλέον, ως προς την ουσία του σχεδίου, τίθεται ζήτημα εάν μπορεί πράγματι να τιτλοποιηθεί μέρος των ασφαλιστικών οφειλών και να πουληθεί σε funds, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για ιδιωτικό χρέος, όπως με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των τραπεζών, αλλά για χρέη προς το Δημόσιο που δεν μπορούν να «κουρευτούν» χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε πράγματι συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες για το σχέδιο τιτλοποίησης των οφειλών και μάλιστα έχουν γίνει κρούσεις και σε διεθνείς οικονομικούς οίκους και funds, αλλά η διάψευση Βρούτση φαίνεται πως «παγώνει» οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ανάλογη κόντρα ανάμεσα στον υπουργό και τον υφυπουργό και μάλιστα για το ίδιο ζήτημα υπήρξε και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε, βέβαια, η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν κατά τι μεγαλύτερη, καθώς το περιστατικό συνέβη ελάχιστα 24ωρα πριν κλείσει η προθεσμία για τις 120 δόσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το ψυχρό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Είμαστε στη θέση να πατήσουμε το κουμπί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τελευταίο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για «τιτάνιο έργο», που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αξιοποίηση των επόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, στην Πανεπιστημίου την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026
54
Πολάκης σε Γεωργιάδη για Πατούλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάγκασε να στείλεις το φιλαράκι σου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας»
Στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ο Παύλος Πολάκης την απόφαση του υπουργού Υγείας να διαβιβάσει στοιχεία για τις εταιρείες του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει ότι ζήτησε ο ίδιος να ελεγχθεί
Παύλος Πολάκης
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την παραπομπή Πατούλη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Εμπαιγμός, πριν λίγες ημέρες τον υπερασπιζόταν»
Η Χαριλάου Τρικούπη διευρύνει την επίθεσή της, συνδέοντας την υπόθεση με την εποπτεία των ιδιωτικών δομών υγείας και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολυετή αδράνεια
Γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Τσίπρας από την Ολυμπία: «Να φύγει ο Φλωρίδης» – Μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη για Τέμπη, ακρίβεια και διαφθορά
Η δικαστική εξέλιξη για τους χειρισμούς στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΛΑΣ στο Olympia Forum
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η προσβασιμότητα, η εξαίρεση και το «να μη χρειαστεί να ξανάρθω»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επέλεξε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε γιατί στόχος είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να μη θεωρούνται στο μέλλον… είδηση
Δόμνα Μιχαηλίδου