Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βρούτσης: Οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν

Βρούτσης: Οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν
photo intime

Για τις εργασιακές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο “Αναπτυξιακό νομοσχέδιο” μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι, «αν δεν υπήρχαν οι ακραίες αντιλήψεις και σκέψεις “να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση”, αυτό το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα», ενώ τόνισε ότι όχι μόνο δεν συμπιέζονται οι μισθοί, αντίθετα εξορθολογίζεται ένα σύστημα με έξυπνες και πρωτοφανείς διαρθρωτικές αλλαγές.

Αναφορικά με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, με το εν λόγω νομοσχέδιο, η ΝΔ επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό και ευδιάκριτο τρόπο ότι είναι υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ξεκαθάρισε δε ότι οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως επίσης και η συρροή και η επεκτασιμότητα.

«Επιβεβαιώνουμε την πολιτική θέληση και τη βούληση της ΝΔ ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης και ανέφερε ότι: «Υπάρχει η περίπτωση των χρεωμένων και καταπτωχευμένων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Για να τις σώσουμε από την καταστροφή, δίνουμε τη δυνατότητα- δεν το επιβάλλουμε -στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, εάν το θέλουν, να τους εξαιρέσουμε από τις κλαδικές συμβάσεις».

Ακόμη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η αδήλωτη εργασία χτυπήθηκε με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ, τονίζοντας ότι το πλαίσιο αυστηριοποιείται με έξυπνο τρόπο.

Παράλληλα ο κ. Βρούτσης τόνισε πως από τον Ιανουάριο του 2015, «επί ΣΥΡΙΖΑ, ξεπήδησε ένα νέο φαινόμενο, η υποδηλωμένη εργασία. Τα δύο εργαλεία τα οποία φέρνω, το ένα νομοθετείται τώρα και το άλλο μετά, θα αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, όπως την κληρονομήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνουμε διάταξη νόμου, βάσει της οποίας αυξάνουμε κατά 12% την επιπλέον ωρομίσθια απασχόληση, εκτός της συμφωνηθείσας».

Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι ο εργοδότης έχει τρεις επιλογές- ή να δώσει το 12% ή να διευρύνει τη σύμβαση του εργαζομένου, δηλαδή το τρίωρο να το κάνει πεντάωρο ή εξάωρο ή να την μετατρέψει σε πλήρη.

«Αυτό είναι το ένα “όπλο”» είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι, τον Δεκέμβριο του 2019, θα νομοθετηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό επανέλεγχο σε επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία και στη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας αδήλωτης εργασίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις