Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βρούτσης σε Αχτσιόγλου: Εσείς καθιερώσατε την 7ήμερη εργασία

Βρούτσης

Νερό στον “μύλο” της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σχετικά με την 7ημερη εργασία, έριξε ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης όταν κατηγόρησε από το βήμα της Ολομέλειας τον ΣΥΡΙΖΑ πως παρά τα όσα υποκριτικά υποστηρίζει, η υπουργός Εργασίας έχει υπογράψει την 7ημερη λειτουργία στον Παπαστράτο αλλά και ΦΕΚ με το οποίο δεν συνιστά παράβαση η επταήμερη εργασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο κ. Βρούτσης κατέθεσε μάλιστα και το σχετικό ΦΕΚ όπου η εν λόγω σύμβαση εργασίας έχει μετατρέπει από τις 27.3.2018 σε υποχρεωτική για όλο τον κλάδο.

Στη σύμβαση αυτή που υπογράφηκε ανάμεσα στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), προβλέπεται ότι η εργασία στις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο Κυριακή) δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας».

Ειδικότερα το άρθρο 4 της σύμβασης αναφέρει ότι

“Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ΄ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργία”.

–  “Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας – το οποίο εξακολουθεί να ισχύει – αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται, αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδοχείου και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου…».

Απάντηση Αχτσιόγλου

Από τη μεριά της h Έφη Αχτσιόγλου  ανέφερε πως ο εκάστοτε υπουργός δεν εγκρίνει ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις και πως αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Όταν όροι μιας σύμβασης παραβιάζουν το νόμο της γενικής νομοθεσίας, αυτοί δεν υπερισχύουν της νομοθεσίας , για αυτό άλλωστε και το ΣΕΠΕ έχει επιβάλλει πρόστιμα σε όσες από αυτές τις επιχειρήσεις του κλάδου εντοπίσθηκαν να παραβιάζουν το 40ώρο ή τις ημέρες ανάπαυσης.

Και η υπογραφή του ΦΕΚ με την οποία η εν λόγω σύμβαση εργασίας επεκτάθηκε ως γενική κλαδική, έγινε καθώς ο νόμος προβλέπει ότι εάν μια σύμβαση έχει γίνει αποδεκτή από το 51% του κλάδου, τότε αυτή μετατρέπετε σε γενική κλαδική

Το νομοσχέδιο και το ΦΕΚ που επικαλέστηκε ο Βρούτσης

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/05/Ξενοδοχουπάλληλοι-ΦΕΚ.pdf” title=”Ξενοδοχουπάλληλοι ΦΕΚ”] [pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/05/Ξενοδοχουπάλληλοι.pdf”]

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις