Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βρούτσης: Στο επίκεντρο ο αδύναμος, ο εργαζόμενος , ο συνταξιούχος

Βρούτσης: Στο επίκεντρο ο αδύναμος, ο εργαζόμενος , ο συνταξιούχος
photo intime

Τα θέματα που εκκρεμούν στο υπουργείο Εργασίας συζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως υπήρξε ενημέρωση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ έθεσε ως προτεραιότητες την ικανοποίηση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την ψηφιοποιημένη σύνταξη.

«Υπάρχει μία διαλυτική κατάσταση στο υπουργείο. Δεκάδες εκκρεμείς αποφάσεις που δεν έχουν εκδοθεί, αλλά και συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί λόγω έλλειψης λογισμικού», είπε ο κ. Βρούτσης για την ανάγκη ψηφιοποιημένης μετεξέλιξης του υπουργείου Εργασίας.

Ακόμη ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής. «Στο επίκεντρο θα είναι ο αδύναμος, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος», τόνισε, προσθέτοντας πως εντολή του πρωθυπουργού είναι η προστασία των εργαζομένων.

Σε αυτή τη λογική, ο κ. Βρούτσης είπε πως, χθες, συναντήθηκε με τους επιθεωρητές εργασίας από τους οποίους και ζήτησε να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους.

Ο κ. Βούτσης μετά τη συνάντηση τόνισε χαρακτηριστικά πως ” ήταν μια πρώτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τα εκκρεμή θέματα, τις προκλήσεις και τα προβλήματα του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και τις πολιτικές που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα. Μια σύσκεψη ενημέρωσης για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Υπουργείο Εργασίας. Μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις είναι αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Εργασίας, και ιδίως της ψηφιοποιημένης σύνταξης. Μια παθογένεια, ένα πρόβλημα δεκαετιών στη χώρα θα αντιμετωπιστεί μια για πάντα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα εκδώσει την πρώτη ψηφιοποιημένη σύνταξη. Αυτό είναι κάτι το οποίο ετοιμάζαμε πριν και το έχουμε στα πρώτα μας σχέδια. Επίσης, στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησής μας είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ο αδύναμος, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος. Προβλήματα, παθογένειες του παρελθόντος θα τα αντιμετωπίσουμε. Και ένα από αυτά είναι και οι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Και αυτό, όπως και όλα τα υπόλοιπα, θα είναι στην πρώτη προτεραιότητά μας, καθώς και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ήδη, χθες, με εντολή Πρωθυπουργού συναντήθηκα με όλους τους επιθεωρητές, οι οποίοι πήραν κατευθύνσεις να ξεκινήσουν άμεσα εντατικούς ελέγχους”.

Όσον αφορά τα προβλήματα στο υπουργείο ο κ. Βούτσης διαπίστωσε ότι ” υπάρχει μια διαλυτική κατάσταση στο Υπουργείο Εργασίας, που αφορά δεκάδες εκκρεμείς αποφάσεις που δεν έχουν εκδοθεί, ζητήματα που αφορούν τη μηχανογράφηση του Υπουργείου, συντάξεις που δεν εκδίδονται λόγω απουσίας λογισμικού. Και φυσικά επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις που λέγαμε, μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι περνάνε τις 230.000. Χωρίς να είμαστε ακόμα σίγουροι, διότι δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Υπουργείο, για τη χώρα, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

Σε ερώτηση για το πότε θα μπορέσουν να δοθούν αυτές οι συντάξεις ο κ. Βούτσης ανέφερε πως “είναι πρώτη προτεραιότητα. Το είχαμε δρομολογήσει το 2014, θα το είχαμε λήξει το θέμα. Σήμερα βάζουμε μια διπλή προτεραιότητα: Την ικανοποίηση των εκκρεμών συντάξεων, και από την άλλη την ψηφιοποιημένη σύνταξη. Τη μεγάλη τομή, τη μεγάλη επανάσταση, τη μεγάλη μεταρρύθμιση για το Υπουργείο Εργασίας και για τη χώρα”.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις